SZOLNOK

2018.10.19. 11:24

Családi szálak fűzik hazánkhoz a levéltár német gyakornokát

A berlini Stasi-­iratokat őrző levéltárból (BStU) fogadott gyakornokot nemrégiben a megyei levéltár. Megtudtuk, a német vendég háromnapos szolnoki tartózkodása alatt az intézményben folyó szakmai munkával ismerkedett. Helyi tapasztalatairól és munkájáról Anna Lüders beszélt hírportálunknak.

Hartai Gergely

Anna (jobbra) egy német nyelvű tervrajz restaurálását is figyelemmel követhette

Fotó: Beküldött fotó

– Mit tudhatunk önről?

– Anna Lüdersnek hívnak, huszonkilenc éves vagyok, és már születésem óta Berlinben élek. Magyarországra jövetelem fő oka pedig az, hogy családi kötelékek fűznek ide.

– Édesanyám ugyanis magyar, míg a családom egy része Budapesten él. Tanulmányaimról azt mondhatom, korábban a Német Szövetségi Levéltárban töltöttem gyakorlatot. Később másfél évig itt is dolgoztam, s a birodalmi Németország iratanyagával foglalkoztam.

– Ezután a berlini Stasi-iratokat őrző levéltárban folytattam a pályafutásomat. Itt az egykori keletnémet állambiztonsági szolgálat bűnöseinek és áldozatainak anyagait kutatom.

– Miért éppen Szolnokra látogatott el?

– 2016-ban kezdtem meg levéltári tanulmányaimat a brandenburgi Potsdamban. Most az ötödik, gyakorlati félévemet teljesítem. S úgy döntöttem, Magyarországon töltöm le gyakorlati időm egy részét augusztus huszonhetedikétől egészen október végéig. Hát így kerültem végül Szolnokra...

– Milyen programokon vett részt nálunk?

– Az első napomon egy óvodai rendezvény előkészítésében segédkeztem, aztán pedig a helyi kulturális központba látogattam el. Másnap pedig a levéltár gyerekprogramján vettem részt. Még interjút is adtam, mely különleges élmény volt számomra.

– Ezután a RepTár kiállítását tekintettem meg. Végül, az utolsó itt töltött napomon a restaurálás következett a levéltárban. Ekkor egy német nyelvű tervrajz tisztítását és javítását kísértem figyelemmel.

– Volt az események közt maradandó élmény?

– Természetesen! Például a gyerekekkel eltöltött idő. Hiszen annak ellenére, hogy ők még nagyon kicsik, mégis közelebbről betekinthettek egy levéltár működésébe. Ráadásul mindezt játékos formában tehették!

Anna (jobbra) egy német nyelvű tervrajz restaurálását is figyelemmel követhette
Fotó: Beküldött fotó

– Emellett arról is képet kaptak, hogyan kell használni az ottani szolgáltatásokat. Azt gondolom, ez az esemény azt is megmutatta, hogy nem kell annyira vonakodni az efféle intézményektől.

– Német szemmel nézve milyennek látszik ez a város?

– Szolnokot egy nyitott és barátságos városnak ismertem meg. A városközpont különösen megragadott, ahogyan az is, hogy az emberek rendkívül barátságosak voltak velem. Az pedig már az elején feltűnt, hogy a magyarok nagyon udvariasak.

– Kinyitják előttünk az ajtót, és segítenek cipelni a nehéz dolgokat. Ez a fajta előzékenység Németországban például egyáltalán nem szokás. Az is jól látszik, hogy a magyarok nagyon büszkék a hazájukra és a nyelvükre.

– Mi odahaza azért már szerényebbek vagyunk ezen a téren. Ennek ellenére én magam is azt az nézetet vallom, hogy büszkének kell lennünk saját kultúránkra. Ami ugyancsak meglepett, hogy a németet sokan beszélik Magyarországon.

– Persze az ország másik oldalát, a szegénységet és a nehézségeket is megtapasztaltam ittlétem során. Mindent egybevetve azonban szeretem ezt az országot, végtére is nagyban kötődöm ide, és mindig boldog vagyok, ha eljöhetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában