TISZAFÜRED

2018.10.08. 13:55

Saját tankertjükben tanítják környezettudatosságra a diákokat

Korunk egyik nagy kihívása, hogy az oktatás alkalmazkodjon a megváltozott igényekhez. Az átalakulásnak az oktatási intézmények szintjén kell elindulni. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatás erősítésére. Így van ez a tiszafüredi Bán Zsigmond Református Általános Iskola és Óvodában is.

Ujvári László

Az iskola tankertje városszerte jó hírnévnek örvend

Fotó: Ujvári László

Évekkel ezelőtt felmenő rendszerben vezették be a mezőgazdasági és életvezetési ismeretek elnevezésű tantárgyat. Az iskola saját ötletét egy pályázati lehetőség keretében sikerült megvalósítani. Azóta a felső tagozatos diákok egyik kedvelt tantárgya lett.

– A program célja, hogy a tanulók elsajátítsák a környezettudatos magatartást, és megalapozzuk az önálló életkezdéshez nélkülözhetetlen kompetenciákat. Tapasztalataink szerint ezáltal sikerélményhez jutnak a diákok, fejlődik a felelősségtudatuk és az önállóságuk – fogalmazta meg a gyakorlati lényeget Ozsváth János igazgató. Tanórákon és foglalkozások keretében osztálytermi és tankerti kertekben zajlik az oktatás. Ezeket nemcsak iskolások, hanem óvodások is látogatják különböző tantárgyak és foglalkozások során.

A tankertben minden megtalálható, amire szükség van. A teljesség igénye nélkül körte, cseresznye, szilva, alma, meggy, őszibarack is megterem benne. Számos ribizlifajta és málna egyaránt fellelhető, akárcsak a zöldségfélék. Amit megtermesztenek, azt a gyerekek között osztják szét.

A tankert azonban csak egy része az elképzeléseknek. A mezőgazdasági ismeretek mellett a mindennapok kihívásaira is szeretnék felkészíteni a gyerekeket. A program keretében gyakorlati, életvezetési tanácsadást is végeznek. Nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra, a család és munka kapcsolatára, valamint a pénzkezelési ismeretekre.

Az iskola tankertje városszerte jó hírnévnek örvend
Fotó: Ujvári László

– Az Oktatásért Felelős Államtitkárság idén szeptembertől erősítette ezen tartalmak megjelenését az oktató-nevelő munkában. Mivel ez évek óta adott a Bán Zsigmond Református Általános Iskola és Óvodában, nincs más dolgunk, mint folytatni a megkezdett munkát – hívta fel a figyelmet az intézményvezető, hogy a református iskola már évek óta ezen az úton jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában