JÁSZKUNSÁG

2018.10.25. 17:14

Sok fiatal még az állásinterjún is nehezen szakad el a netes szlengtől

A fiatal generáció már a mobiltelefonok, a netes fórumok, közösségi oldalak, csetek bűvöletében cseperedett fel. Ám sok fiatal nem érzi, az ott használt fogalmazásmód, rövidítések nem keltenek túl jó benyomást, ha például egy álláspályázatban használják.

Kovács Berta

Nagyon fontos, hogy mi áll az önéletrajzban. A pályakezdő fiataloknak ezt is meg kell tanulniuk. Illusztrációfotó:.

Forrás: Shutterstock

„ Hi! Idén végeztem el az xy középiskolát, 8 órás állás érdekelne. 2x voltam gyakorlaton hasonló helyen, tehát nem vagyok tök kezdő :-). Milyen munka lenne számomra? Mail választ várok! Thx ! BB!”.

Ilyen szövegezéssel kapott nemrégiben e-mailt egy szolnoki vállalkozás egy pályakezdő fiataltól. Az ifjú netes böngészés során bukkant rá a szakmájába vágó tevékenységet folytató cég honlapjára, és nem gondolt arra, hogy hivatalos megkeresésnél kerülnie illenék a netes szlenget. Az eset azonban nem egyedülálló.

– Az utóbbi időben én is láttam vagy ötven olyan pályázatot, amit nem megfelelően fogalmaztak meg – árulta el dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei elnöke, aki szintén találkozott furcsa rövidítésekkel, smiley jelekkel is a pályázatokban.

– Az illető felkészültségét mutatja, hogy ki milyen módon tud pályázni – hangsúlyozta.

– Van, aki úgy fogalmaz, hogy az értelmezése sem egyszerű, van, hogy megszólítást sem használ, az önéletrajzot is nagyon rövidre fogja. De a másik végletre is akad példa. Az inkább az idősebbekre jellemző, hogy nagyon terjengősek, láttam már 8–10, de még 20–30 oldalas önéletrajzot is.

– A 15–20 éves pályafutása alatt volt vagy 20 munkahelye, és azt is részletesen kifejti, ahol csak pár heteket dolgozott. De kezdő munkavállalóként sem mindig ütik meg a legmegfelelőbb hangot.

– Volt dolgom pályakezdővel, akivel egy kézfogásnyi időre találkoztam, következő alkalommal pedig kapásból letegezett, holott a kamarában is kevés ember van, akivel tegeződöm – mesélte, hozzátéve, hogy középiskolában és felsőoktatásban is tanítani kellene az elvárható stílust.

– Nem jók a tapasztalataim, a fiatalok nem tudnak kommunikálni – nyilatkozta Gaál Zoltán, a szolnoki Dreher Étterem és Söröző társtulajdonosa. Ritkán írnak ki álláspályázatot, de az x-y-z generáció közötti különbség feltűnt a jelentkezőknél.

Amit hiányol: a fiatalok nem törekednek a személyes kommunikációra, nem tudnak beszélni, sokszor a telefonszámot sem adják meg, „kérek e-mailes visszajelzést” szöveg szerepel a pályázat végén. De akkor is, ha egy rendezvény lebonyolításának árairól érdeklődnek. De találkozott már a „Dobjon egy e-mailt!” változattal is.

Nagyon fontos, hogy mi áll az önéletrajzban. A pályakezdő fiataloknak ezt is meg kell tanulniuk. Illusztrációfotó:.
Fotó: Shutterstock

– Bízom benne, hogy a személyes kommunikáció korának még nincs vége – jegyezte meg a Gaál Zoltán.

– Konkrétumokat szóban sokkal könnyebb és gyorsabb tisztázni, mint e-mailes üzenetekben, telefonon, személyesen a felmerülő kérdésekre is azonnal választ kaphat az ember. Utána már üzenhetünk e-mailen.

Oktatni is lehet

– A fiataloknál a kommunikációs probléma valós – erősítette meg dr. Bischof Zsolt, a Béres Zrt. cégvezetője is.

– A Béres Zrt. is bekapcsolódott a Szolnokon a Jövőd! programba, ahol az önkormányzattal, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrummal és az Impulzus Egyesülettel közösen féléves beilleszkedési programba vonjuk be a fiatalokat.

– Itt átbeszélik velük azokat a nehézségeket, amikkel kezdő munkavállalóként szembesülhetnek. Megtanulják, hogyan kell megírni jelentkezéshez egy levelet, milyen megszólítás, stílus használatos, hogyan kell elköszönni, vagy egyáltalán miként kell felöltözni a személyes találkozóra – mutatott rá a cégvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában