CIBAKHÁZA

2018.11.10. 15:07

Elköltözött két problémás család Cibakról, azóta helyreállt a rend

Évről évre csökken a bűnelkövetések száma Cibakházán. Vajon mi az oka a közbiztonság érezhető javulásának?

Joó Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

A Kunszentmártoni Rendőrkapitányság vezetője a hozzá tartozó települések képviselő-testületi ülésein minden évben beszámol az adott község, város közbiztonsági helyzetének alakulásáról. A cibakházi beszámolón elhangzott, hogy az előző évihez képest csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma. Vajon megjavultak az ott élők?

– Nem feltétlenül erről van szó – vélekedik Hegyes Zoltán polgármester, aki szerint a javuló mutatók valósak. A településvezető szerint ennek több oka van.

Érdemes tudni, hogy 2010-ben Cibakházán elszaporodtak a vagyon elleni bűncselekmények. Ahogy a lakosok fogalmaztak: akkoriban csak azt nem lopták el, ami le volt betonozva. A hatóság az önkormányzat kérésére lépett, egy rendőrőrsöt hoztak létre a településen, a polgárőrség pedig egy új terepjárót vásárolt, hogy közösen próbáljanak meg az elkövetők nyomába eredni.

A rendőrség és a polgárőrség azóta is jelen van. Persze, ez nem lett volna elegendő a közbiztonság jelentős javulásához.

– Az elmúlt két évben negyven (!) térfigyelő kamerát is vásároltunk, hogy a település különböző pontjaira felszerelve kordában tartson bizonyos embereket. A készülékek sokat segítettek, már az első hónapokban kevesebb lopás, betörés történt – mondja Hegyes Zoltán, hozzátéve, mára azonban többen kiismerték a térfigyelőket, azok „hatókörét”.

A bűnelkövetők ma már más útvonalat választanak, nyilván arrafelé közlekednek, ahol nincsen kamera. Mégis kevesebb a betörés, lopás. Mi hát az oka a közbiztonság további javulásának?

– Egyszerű: az elkövetői kör egy része elköltözött. Ez bizonyítja azt, hogy egyetlen család milyen sok bosszúságot tud okozni a falunak, a lakosoknak. Úgy tapasztaltuk, Cibakházán csak pár család keseríti a helyiek életét. Szerencse, hogy nemrégiben két potenciális elkövetői kör is búcsút intett településünknek.

Az önkormányzat pedig gyorsan meg is vásárolta az egyik érintett család ingatlanát még a költözés előtt, hogy azt később vagy elbontsa vagy eladja másnak (a vevő személyéről már nyilván az önkormányzat dönt), esetleg maga hasznosítsa. A házat, melyben huszonöten éltek (köztük két várandós nő), végül lebontották.

Az önkormányzat egyébként az utóbbi években jelentős számú ingatlanhoz jutott, olyan is megesett többször, hogy a telkeket, házakat elajándékozták nekik.

– Mára már összességében hathektárnyi területünk van, elsősorban az Újszőlőben. Azokat a portákat, melyeket megtartunk, először kitakarítjuk, majd gyümölcsfákat ültetünk bele. Ez idáig háromezer gyümölcsfát telepítettünk, ebből a legtöbb meggy, de a jövőben körtével, almával, kajszibarackkal és őszibarackkal is próbálkozunk.

– A célunk, hogy ötezer gyümölcsfánk legyen, melynek termésének egy részét a közétkeztetésben használjuk fel, a többit pedig a helyi gyümölcsfeldolgozónak értékesítjük. Az elmúlt években több szociális szövetkezet is alakult, melyek éppen a gyümölcsfeldolgozásra szakosodtak, illetve ne feledjük: fellendülőben a pálinkafőzés...

De ki gondozza a gyümölcsöst?

Hegyes Zoltán polgármester szerint azzal még, hogy gondozatlan területeket vásárolnak meg (melyek földje legtöbbször nagyon jó minőségű), nem oldódik meg minden probléma. Mert bár a porta végre tiszta lesz és nem költöznek esetleg oda lumpenemberek (akár illegálisan is), nagy kérdés, hogy ki gondozza a telkeket.

A közfoglalkoztatottak létszámának jelentős csökkenése miatt ugyanis alig van szabad munkaerő Cibakházán. Márpedig a gyümölcsfákat metszeni, permetezni kell(ene). Ezen okok miatt kellett az önkormányzatnak nemrégiben felfüggesztenie a térkő, a betonoszlopok, valamint az ablakkeretek gyártását is...

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában