beruházások

2018.11.07. 07:00

Gátak, kutak épülnek Mezőtúr határában

Holdbéli tájhoz hasonlítják a mezőtúriak a város határát ezekben a hetekben. Többféle munka is zajlik jelenleg a térségben, a legtöbben azonban csak egymástól kérdezgetik, vajon mi történik.

Szilvási Zsuzsa

Munkában a mezőtúri árvízkapu. A Körös áradása sok gondot okozott az elmúlt években a térségben, a gátkorona emelése azonban enyhíti a helyzetet

Fotó: Mészáros János

A helyiek főként a rengeteg munkagépet, földet szállító teherautókat és a hatalmas földmunkákat érzékelik. Ahogy ilyenkor lenni szokott, különböző találgatások kapnak szárnyra, pedig az ok sokkal prózaibb: gátmagasítás és földgáztermelő kutak fúrása zajlik.

Ahogy a város polgármestere mondja, úgy tűnik, a testületi üléseken elhangzottak és különböző nyilatkozatok csak mérsékelten jutottak el a városban élőkhöz.

– Az elmúlt hónapokban több fórumon, így képviselő-testületi üléseken, sajtónyilatkozatok formájában tájékoztattam a lakosságot, hogy Mezőtúr külterületén két jelentős beruházás zajlik – mondta el kérdésünkre válaszolva Herczeg Zsolt polgármester. – Az egyik a Körös gátkoronájának megemelése, a másik pedig egy amerikai tulajdonú gazdasági társaság által létrehozott két földgáztermelő kút létrehozása. A gátkorona emelése településünk biztonságát, a földgáztermelő kút kivitelezése pedig a térség földgázzal való ellátását biztosítja és segíti.

A Körösök térsége az ország leginkább veszélyeztetett területének számít árvíz szempontjából. A problémás terület árvízvédelmi fejlesztésére nemrégiben hárommilliárd forintot nyert el az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi igazgatóság egy uniós pályázaton. Ebből az összegből a Hármas-Körös jobb partján, Mezőtúr és Gyomaendrőd térségében a töltéseket 4,8 kilométeres szakaszon erősítik meg, javítják azok geotechnikai állapotát, és burkolattal látják el. Mindezek mellett felújítják a közel százéves peresi gátőrházat is. Ezért rendkívül fontos az a beruházás, melynek keretében most valóban komoly földmunkák zajlanak a város határában.

Munkában a mezőtúri árvízkapu. A Körös áradása sok gondot okozott az elmúlt években a térségben, a gátkorona emelése azonban enyhíti a helyzetet
Fotó: Mészáros János

– A földgáztermelő kutakkal kapcsolatos beruházás egy másik jelentős fejlesztés része, melynek köszönhetően a város önkormányzata egy-két éven belül jelentős helyi iparűzésiadó-bevételhez juthat – tette hozzá Herczeg Zsolt.

– A település határában két gázfogadó is működik, az egyik a MOL, a másik pedig egy amerikai tulajdonú cég, a O&GD Central Kft. kezelésében. Ez utóbbi komoly beruházás kezdetéről tájékoztatott bennünket néhány hónappal ezelőtt. Mint ismeretes, a cég korábban a megye számos településén végzett kutatást, s a fellelt földgáz kitermelése hamarosan megkezdődhet. A mezőtúri fogadóállomás fejlesztésével egy közép-alföldi elosztóközpont létrehozására készülnek, ahonnan az egész térséget elláthatják majd földgázzal.

Amint a polgármester hozzátette, a cég képviselői folyamatosan egyeztetnek az önkormányzattal. Ennek keretében előzetesen kérték, hogy jelezzék feléjük, ha a munkálatok során tönkremennek az általuk használt utak, melyek helyreállítását természetesen vállalják.

Halastavat is kialakíthatnak

A városban terjedő egyik szóbeszéd szerint halastavat létesítenek a település határában. Ez sem teljesen alaptalan, hiszen információink szerint egy helyi vállalkozó területéről szállítják a szükséges földet az építkezéshez. A kitermelt gödör pedig valóban alkalmas lehet a későbbiekben egy halastó kialakításához. Ez azonban már egy magánberuházás, amely a korábban említett két fejlesztéstől független.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában