SZOLNOK MEGYE

2018.11.20. 13:52

Ha még nem váltott téli gumira, ideje időpontot kérnie

Havas esőre ébredtünk hétfőn, ez valószínűleg intő jel a közlekedőknek, s várhatóan megindul a tömeg az autószervizekbe. Gumicsere, téli felkészítés, a többségnek ilyenkor jut eszébe, hogy átvizsgáltassa járművét. De vajon mire kell odafigyelni a hideg megérkezésekor?

Hutter Zsófia

Az autók téli felkészítése sok mindenre kiterjed. Képünkön épp futómű-átvizsgálást végeznek Törőcsik László szolnoki autószervizben

Fotó: Csabai István

– November 30-ra kaptam időpontot gumicserére – kezdte Horváth Kinga. – Már napokkal ezelőtt eszemben volt, hogy felhívjam a szakemberünket, de végül csak kiment a fejemből. Most meg várhatok két hetet, mert reggel esett egy kis hó, és mindenki bejelentkezett – sóhajtott a szolnoki nő.

Bár ilyenkor sokan a fejükhöz kapnak, vannak azonban olyanok is, akik előrelátóak.

– Minden év novemberében szerelőhöz viszem az autómat, így jó előre bejelentkezem a szervizbe – mondta Kis László. – Fontosnak tartom, hogy a hideg beállta előtt leellenőrizzen rajta mindent egy szakember. Nagyobb biztonságban tudom magunkat, ha egy hozzáértő téliesítette a kocsinkat – vallotta be a megyebeli férfi. – Idén szerencsém volt, mert még hónap elején letudtam a szervizlátogatást. Így nem most kell sorban állnom, mert esett egy kis havas eső – mondta.

Az első dolog, ami az embereknek eszébe jut a télről és az autóról, az a gumicsere. De nem ez az egyetlen dolog, amit célszerű elvégeztetni a járművön, ha beköszönt a hideg.

– A legfontosabb a téli átvizsgálásnál, hogy le kell ellenőrizni a fagyállókat, folyadékszinteket, illetve le kell cserélni a gumiabroncsokat – kezdte Törőcsik László, az egyik szolnoki szervizcentrum tulajdonosa. – Emellett az akkumulátor állapotát is érdemes megnézni, ugyanis télen a savszint leesik, emiatt pedig könnyebben lemerülhet.

Az autók téli felkészítése sok mindenre kiterjed. Képünkön épp futómű-átvizsgálást végeznek Törőcsik László szolnoki autószervizében
Fotó: Csabai István

A szakember elmondta, előfordul, a szélvédőmosó folyadékot elfelejtik az évszaknak megfelelőre cserélni.

– Ez azért okoz problémát, mert a nyári folyadék miatt szétfagy az ablaktörlő motorja – tette hozzá Törőcsik László.

Hozzátette, a mai autóknál, ha rendszeresen és jól szervizeltek, akkor ideális esetben a téli átállás kimerül az ablakmosó folyadék cseréjével és a téli gumi átszerelésével.

– Nem időjárástól, hanem évszaktól kellene függővé tenni az autók téliesítését. November környékén már lehet számítani havazásra – zárta gondolatait a szakember.

Nem kötelező, de érdemes

Szakemberek azt ajánlják, ha az átlaghőmérséklet hét fok alá csökken, ideje téli gumira váltani. Alacsonyabb hőmérsékletnél a nyári gumi megkeményedik, veszít tapadásából. Bár semmilyen jogszabály nem tiltja, érdemes tartósan hideg időben lecserélni az abroncsot az évszaknak megfelelőre. A guminyomást pedig a téli időszakban gyakrabban ellenőrizni. Minden autóhoz adott a gyári érték, ez biztosítja a megfelelő tapadást. Emellett az előírt guminyomással a kátyúk ellen is jobban védve van a jármű.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában