SZOLNOK MEGYE

2018.11.19. 17:13

Meglepő különbségek vannak a települések sírhelyárai között

Végső nyugalmunkat a legtöbb településen bizony meglehetősen drágán tudjuk megváltani. A sírhelyek árai eltérőek, a néhány ezer forinttól súlyos összegekig terjedhetnek.

Szilvási Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

A fővárosban százezrekre is rúghat ez a költség. Megyénkben csak a töredéke ennek, bár itt is komoly különbségek vannak az általában huszonöt évre megváltott sírhelyek díjaiban. Az ebből befolyó összegnél azonban még jóval többet kell a temetőkre fordítaniuk a fenntartóknak.

Jászladányon a római katolikus egyházközség állapítja meg a sírhelyek után beszedett díjakat, mert a temető tulajdonjogát az egyház gyakorolja. A településen néhány évvel ezelőtt emelkedtek a díjak.

– Az egyes sírhely tizennyolcezer, a kettes pedig harminchatezer forintba kerül huszonöt évre – tájékoztatott Gyárfás Lajos, a jászladányi temető üzemeltetője. A beszedett összeg jelentős részét a temető üzemeltetésére fordítják.

– A szolnoki sírhelyárak mérsékeltnek mondhatók a nagyobb városok díjaihoz képest – mondta el kérdésünkre Papp János, a Kegyelet kft. ügyvezetője. – A kistelepüléseken több helyen csak néhány ezer forint a megváltás, viszont az önkormányzat magára vállalja a temető fenntartásának költségeit. Szolnokon viszont a református temetőt például teljes egészében mi üzemeltetjük. Ennek fenntartását jórészt a sírhelyek díjaiból finanszírozzuk. Egy sírhely megváltási díja jelenleg ötvennyolcezer forint nálunk.

A megyeszékhely temetőjének katolikus részén parcellától függően hatvan-nyolcvanezer forint az egyes sírhely jelenleg huszonöt esztendőre.

Egy nemrégiben napvilágot látott felmérésből az derül ki, hogy több mint ötvenszeres különbség is lehet a sírhelyárak között Magyarországon. A temetés helyszínétől függően a sírhelyek és urnafülkék megváltásának díja pár ezer forinttól akár hatszázezer forintig terjedhet.

Nem egy kistelepülésen csak jelképes összeget kell megfizetni a sírhelyért. Csépán például ötezer forintot, Tiszatenyőn 6380 forintot, Tószegen tizenötezer forintot kell fizetni. Abonyban ugyanezért információink szerint harmincegyezer forintot, míg Törökszentmiklóson negyvenötezer forintot szednek.

Rendeletet alkotni és valamekkora összeget megszabni azonban minden településnek kötelező. A képviselő-testületek által megállapított díjakat pedig nem lehet másra fordítani, mint a temető működtetésének költségeire, bár sokszor nem fedezi azt.

Egyre többen, főleg az idősebb korosztályból már jó előre takarékoskodnak a temetésre, nem szeretnék ugyanis ezekkel a költségeikkel terhelni szeretteiket. Közülük egyre többen kötnek speciális, úgynevezett kegyeleti biztosítást.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában