abony

2018.11.01. 16:30

Méltó helyre került az Eszterházy kocsi modellje

Ritka makettet őriz tárlatában a város falumúzeuma. Nagy János bognár tökéletesen élethű Eszterházy kocsi modelljét csaknem két évtizede kapta ajándékba a kiállítóhely.

Hartai Gergely

Ritka makettet láthatnak az érdeklődők

Fotó: Hartai Gergely

Most azonban a rendbe hozott emeleti kiállításban talált helyet a különleges tárgy. – Az ismert helyi mester korábban éppen ilyen kocsikat készített műhelyében. Munkái pedig messze földön híresek voltak – mesélte hírportálunknak Györe Tibor.

A múzeum munkatársa arra is kitért, az efféle járműveket neves alkalmakkor használta a kor embere. – Míg a lőcsös kocsi a mindennapi munkát segítette, addig az Eszterházy kocsit nagy eseményekre tervezték. Hiszen egy ízlésesen díszített, világítással rendelkező, jól rugózó jármű volt – folytatta.

Ritka makettet láthatnak az érdeklődők
Fotó: Hartai Gergely

A szakember elmondta, évtizedekkel ezelőtt ezek a kocsik a vasárnapi templomba járás eszközei voltak. Használatuk pedig a nyolcvanas évekre kopott csak ki végleg a közlekedésből. Ekkorra ugyanis a helyi földterületek mérete jelentősen csökkent, később pedig a városi tanyavilág java is megszűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában