jászkunság

2018.11.05. 14:45

Mesterségekkel ismerkedhetnek a gyerekek

Programot indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület. Ennek célja egyrészt a gyermekek érdeklődésének felkeltése a népi kézművesség iránt, valamint mesterek tanításával egy-egy népi kismesterség alapjainak átadása. Mindezt szakköri csoportok indításával teszik, számolt be róla Kenyeres Sándorné, az egyesület elnöke.

Kovács Berta

– Célunk az is, hogy a tárgyalkotó népi hagyományok és az élő népművészet, népi kismesterségek iránt érdeklődő felnőttek képzése, továbbképzése, népi kézműves ismeretekben való jártasságuk növelése révén a résztvevők megfelelő alapot kapjanak ahhoz, hogy tovább tudják adni a tanultakat – hangsúlyozta az elnök.

A Kunmadarasi Általános Iskolában, ahová zömében roma gyermekek járnak, a fazekasság, agyagozás alapjait oktatja a foglalkozásokon Szűcs Imre tiszafüredi fazekas, a lányával együtt.

A tiszavárkonyi Endre Király Általános Iskolában és Vezsenyben működő tagintézményében, valamint a Kunmadarasi Református Általános Iskolában népi kézműves szakkörön a fazekasság mellett a fonás-szövéssel, a csuhé- és szalmafonással is ismerkedhetnek a diákok Szűcs M. Csilla fazekas, keramikus, Antal Borbála szalmafonó, Molnárné Kóródi Borbála szövő népi iparművész szakoktatóktól.

A foglalkozásokat kilenc hónapon át, heti rendszerességgel tartják. A program a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában