Szelevény

2018.11.27. 13:48

Roppant különleges nevet kaptak a szelevényi testvérek

Megtaláltuk Szelevény legkülönlegesebb nevű gyermekeit: Artemis, Meredisz, Eliot és Brájen. Ráadásul mindannyian egy családban élnek!

Joó Zsuzsa

Faragó Nikolett és negyedik gyermeke, Eliot játszanak otthon

Fotó: Joó Zsuzsa

– Öt gyermekem van. Nagyok, kicsik, még kisebbek – az édesanyával, Faragó Nikolettel csöppnyi szelevényi házukban beszélgetünk. Legkisebb fia édesdeden alszik a nagy ágyon, a korban utána következő fiú huncut tekintettel vizslat bennünket. A nagyobbak már iskolában vannak, ők csak délután kerülnek haza.

– Amikor összekerültünk a kedvesemmel, tudtuk, hogy sok gyermeket szeretnénk, a sok gyereknek pedig különleges neveket.

– Arra gondoltunk, ha – hasonlóan apjukhoz, aki román állampolgár – ők is külföldön szeretnének boldogulni, „nemzetközi” nevekkel talán könnyebben boldogulnak – magyarázza a fiatalasszony.

– Így amikor első babájával volt várandós Niki, alaposan végiglapozták az utónévkönyvet, mely keresztnév jöhet szóba a Bronz családnév mellé.

– Így lett Artemis az első lányunk. Artemis Zeusz gyermeke, a Hold és a vadászat istennője. Nevét akkor még nem magyarosították itthon, azaz A-val írják és s-re végződik. Bronz Artemis – fűzi hozzá az édesanya.

– Második gyermekünk, aki szintén lány lett, a Meredisz nevet viseli. A párom javasolta ezt a nevet, én pedig rábólintottam. Elrontották azonban a kórházban nevének írását anyakönyvezéskor, így Meredis helyett Meredisz lett.

– Harmadikként fiú született, aki édesapja után a Richárd Attila nevet kapta – a hagyomány miatt csak nála adtuk fel a különleges névválasztást. A negyedik gyermekünk keresztnevét kedvesem szó szerint megálmodta.

– Egyik éjjel álmából ébredve felrázott és csak annyit mondott: Eliot! Az ötödiknél egy picit gondolkodtunk, míg Brájen lett. Ezt bizony már csak kiejtés szerint engedték anyakönyveztetni.

Faragó Nikolett és negyedik gyermeke, Eliot játszanak otthon
Fotó: Joó Zsuzsa

A Bronz család pár esztendővel ezelőtt Kecskemétről költözött Szelevényre. Egy nagyvárosban talán nem annyira tűnnek szokatlannak ezek a nevek, ám egy faluban, ahol még mindig a Józsi meg a Pista a megszokott név…!

– Amikor gyermekeim iskolába, óvodába kerültek, nem is nagyon értették a nevüket. Volt, hogy csúfolták őket emiatt… a gyerekek néha kegyetlenek tudnak lenni. Múltkor elmentünk Meredisszel szemészetre.

– Kérdezték a gyerek nevét, majd ráírták a beteglapra: Mercédesz. Mondtam, ő nem Mercédesz, hanem Meredisz, de csak legyintettek. Igenis, ragaszkodtam a gyermekem igazi nevéhez, de komoly ellenállásba ütköztem. Máshol is sokan elértik a nevet, ha pedig gyorsan átolvassák, az első három betű után automatikusan mondják a Mercédesz nevet.

Méri, Eli és Árti a becézés

Komolyabb kutatómunka kellett ahhoz, hogy kiderítsék a szülők, mikor van gyermekeik névnapja. A hagyományos naptárakban ugyanis nem szerepel a Meredisz név, az interneten kellett rákeresni.

De nincsen benne a naptárban az Artemis, az Eliot és a Brájen név sem. Ennek ellenére a gyerekek nem maradnak névnapi köszöntés nélkül, bár az édesanya kicsit zavarba jött, amikor rákérdeztünk a pontos dátumokra.

– Ennyi gyereknél nem is lehet csodálkozni, hogy már összezavarodom, ha a szülinapok meg a névnapok dátumairól van szó…! – nevet Faragó Niki, aki elárulja csemetéi beceneveit is: Eliot Eli lett, Meredisz Méri, Artemis Árti, Richárd Ricsi, Brájen pedig … nos, ő maradt Brájen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában