támogatást remélnek

2018.12.21. 13:43

Bővíteni szeretnék a szolnoki evangélikus templomot

Az egyházközség vezetőinek elképzelése szerint a szolnoki evangélikus templomot a közeljövőben össze kívánják kapcsolni a hétköznapi, modern élettel. Ennek megvalósítása érdekében bővítik az épületet, melyhez támogatókat is remélnek.

Mészáros Géza

A látványtervek már elkészültek. Közösségi tér is helyet kapna az épületegyüttesben.

Forrás: Beküldött fotó

Hírportálunk közvetítésével számos karitatív tevékenységet sikerült már megvalósítani önök, az olvasók segítségével. A jótékonysági akciókból, adományokból szegény sorsú családok, anyagilag megroppant személyek, beteg emberek, rászoruló közösségek számára sikerült a gondokon enyhíteni, olykor „csodát is tenni”.

Sok hasonló eset mellett a közelmúltban arról számoltunk be, hogy szintén jótékonysági kezdeményezést követően a református egyház külső tatarozásához összegyűlt annyi pénz, hogy a kivitelezési munkálatok hamarosan elkezdődhetnek. Ezúttal egy újabb egyházi közösség, az evangélikusok keresik a támogató szíveket.

Mint arról Győri Péter Benjámin evangélikus esperes lelkész hírportálunknak beszámolt, nem csupán egy felújításban gondolkozik a szolnoki evangélikus egyházközség. A gyülekezet minden erejével igyekszik a város legszélesebb nyilvánosságának szolgálatában állni. A templomot is szeretnék összekapcsolni a mindennapi élettel.

A meglévő épület a bővítmény segítségével bekerülhet a (bel)város vérkeringésébe. Az elképzelés megvalósításával a templom akadálymentesen megközelíthetővé válik – mind fizikai, mind átvitt értelemben. Nem kizárólag istentiszteleteknek, hanem a hétköznapi élet találkozásainak is teret tud majd adni.

A templom a mindennapi életünk részévé válhat. Az akadálymentesítésen túl mosdókkal és a közösségi életet szolgáló terekkel, teakonyhával is kiegészül. Ezek mind óriási hiányosságai az egyébként szép kis épületnek. A bővítmény a templomot közelebb hozza a város egész nyilvánosságához azzal, hogy alkalmassá teszi előadások, koncertek, képzések, gyermekprogramok, családos találkozók és egyéb rendezvények befogadására, azokhoz kényelmes és bensőséges helyet biz­tosít.

– Ez a ház segít átformálni a templomokról és a keresztény hitről alkotott szokásos, megrögzött fogalmakat. Nem csupán vasárnaponként, de a hét minden napján használhatóvá válik az épület, s a város lakossága felé is kinyitja kapuit.

– Templomunkat össze kívánjuk kapcsolni a hétköznapi, modern élettel, hogy ne csupán ritka, ünnepi alkalmak színhelye legyen, hanem az élet természetes, mindennapos része is – hangsúlyozta Győri Péter Benjámin. Az esperes lelkész úgy fogalmazott: szükség van egy adapterre, amely úgy alakítja át a csatlakozókat, hogy találkozni tudjanak egymással.

– A templom és a város adapterét szeretnénk megépíteni Szolnokon. Fizikai és lelki értelemben akadálymentesíteni a hétköznapi élet és a hit találkozásait.

A látványtervek már elkészültek. Közösségi tér is helyet kapna az épületegyüttesben.
Fotó: Beküldött fotó

Wittenbergi mintára építették fel

A város műemlék jellegű evangélikus temploma a mai Kellner Gyula utcáról nyílik. Mint ismeretes, a híres wittenbergi vártemplom mintájára épült. A telket 1927-ben adományozta a város a gyülekezetnek, D. Geduly Henrik (1866–1937) püspök helyezte el a templom alapkövét.

Gerey Ernő építész tervei alapján épült, 1932-ben adták át. A templombelső kialakítása is hasonló a wittenbergi temploméhoz, bár lényegesen szerényebb kivitelű: a padok, a csillárok, a szószék és az oltár egyaránt. Technikatörténeti érdekesség, hogy a templomtér fűtését a padlózatba süllyesztett termálvizes csőrendszer szolgálta.

Ez ma már nem működik, de a fémlapokkal fedett csőrendszer a padsorok között ma is látható. A templomnak harangja 2005-ig nem volt. Akkor egy budapesti evangélikus hívő nagyobb összegű adománya indította el a gyűjtést, amelyhez a szolnoki gyülekezet is kapcsolódott.

A harangot Lengyelországban öntötték, 220 kg-os, d2 hangú, felirata: „Erős vár a mi Istenünk”. A toronyba 2005. szeptember 20-án emelték be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában