JÁSZKUNSÁG

2018.12.07. 07:00

Kaán Károly, Sajtó, Mészáros Lőrinc: ezek Szolnok legdrágább utcái

Hasonlóan a többi megyéhez, szűkebb hazánkban, a Jászkunságban is nőtt az ingatlan adásvételek száma a 2017-ig tartó, ötesztendős periódus alatt. A négy legnagyobb településén – Szolnokon, Jászberényben, Törökszentmiklóson és Karcagon – szintén emelkedést mutatnak a számok. A legtöbb tranzakciót tavaly nem meglepő módon a megyeszékhelyen regisztrálták, ahol ezer lakosra vetítve közel húsz adásvétel zajlott.

Czakó Nóra

Megyénk legdrágább közterületének, a szolnoki Kaán Károly utcának egy részlete. Itt a legmagasabbak az átlagos négyzetméterárak.

Fotó: Mészáros János

Az is kiderült az átlagárak alapján számolva, hogy a tíz legdrágább Jász-Nagykun-Szolnok megyei utca közül hat a megyeszékhelyen, négy pedig Jászberényben található.

Az elmúlt öt évben mind a négy városban – Szolnokon, Jászberényben, Törökszentmiklóson és Karcagon – jelentősen nőtt a tranzakciószám. Kiemelkedő növekedést mutatott Törökszentmiklós, ahol az adásvételek száma több mint duplájára nőtt – derült ki az Otthon Centrum hírportálunknak küldött friss elemzéséből.

Karcagon és Szolnokon egyaránt nyolcvanöt százalékos növekedés volt tapasztalható, míg Jászberényben csupán harminchét százalékkal adtak el több ingatlant 2017-ben, mint öt évvel korábban.

– A települések ingatlanpiacára jelentős hatással vannak a tervezett és zajló beruházások és a földrajzi elhelyezkedésük – mondta el lapunknak az Otthon Centrum elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor.

– A beruházók elsősorban az infrastrukturálisan jól ellátott és megközelíthető helyeket választják. Ezek vagy a nagyvárosok vagy az autópályáról könnyen megközelíthető települések. Így az olyan fejlesztések, mint például a gyorsforgalmi utak megépítése, jelentős élénkítő hatással bír az ingatlanpiacra.

– A négyzetméterárakat pedig a fővárostól való távolság és a település mérete határozza meg. Így Szolnok és Jászberény drágább, míg Karcag és Törökszentmiklós olcsóbb árkategóriába tartozik – tette hozzá.

Karcagon egy családi ház ára átlagosan mindössze nyolcvankilencezer forint négyzetméterenként, Törökszentmiklóson pedig nyolcvannyolcezer. Ennél átlagosan hetvenezer forinttal kell többet fizetnie négyzetméterenként annak, aki Jászberényben szeretne családi házhoz jutni.

Tégla- vagy panellakást pedig mindhárom településen drágábban lehet vásárolni.

Szolnokon egy panellakás átlagos négyzetméterára százharmincezer forint volt tavaly, míg egy téglalakáshoz közel százötvennyolcezer forintos négyzetméteráron lehetett hozzájutni. Itt viszont a családi házakért kell többet fizetni, százhetvenötezret négyzetméterenként.

A Központi Statisztikai Hivatal 2017-re vonatkozó adataiból az is kiderül, hogy megyénkben melyek voltak a legdrágább és legolcsóbb utcák.

A legdrágább a szolnoki Kaán Károly utca kétszázötvenkétezer forintos négyzetméterárral.

Az öt legdrágább között van még a szolnoki Sajtó utca, a szolnoki Mészáros Lőrinc utca, a szolnoki Széchenyi István körút és a jászberényi Rákóczi út.

Megyénk legdrágább közterületének, a szolnoki Kaán Károly utcának egy részlete. Itt a legmagasabbak az átlagos négyzetméterárak.
Fotó: Mészáros János

A legolcsóbb négyzetméterárak Mesterszálláson találhatóak, itt huszonháromezer forint a lakások egységenkénti átlagára, a jászberényi Alsómuszáj tanyán huszonnégyezer, Tiszasülyön pedig huszonötezer.

Csak összehasonlításképpen: 2017-ben a legdrágább utcában, a főváros XII. kerületében lévő Hunyad lejtőn található lakásokért négyzetméterenként több, mint 1,3 millió forintot fizettek. Az ország legdrágább utcái egyébként az V. kerületben voltak, a főváro­son kívül pedig a Balaton partja körüli utcákban lévő lakásokért kellett a legtöbbet fizetni.

Vidéken 2017-ben a legolcsóbb utcák Nyírmadán, Ózdon, Gyöngyöspatán, Kiskörén, Sümegen, Pápán, Salgótarjánban és Hatvanban voltak, itt a négyzetméterár mindössze húsz-huszonnégyezer forint volt.

A legdrágább utcák 2017-ben, Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Település

Utca, tér

Átlagár, Ft/m3

Szolnok

Kaán Károly

252

Szolnok

Sajtó

231

Szolnok

Mészáros Lőrinc

229

Szolnok

Széchenyi István körút

229

Jászberény

Rákóczi

219

Szolnok

Konstantin

215

Jászberény

Blénessy János

212

Jászberény

Varga

207

Szolnok

Szigligeti

206

Jászberény

Lehel vezér

202

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában