szolnok

2018.12.25. 08:43

Nehéz a menhelyeken a karácsonyi időszak

Százával találtak otthonra megyénkben a kóbor ebek a menhelyek elhivatott munkája eredményeként az idén. Ahol igazán eltökéltek, ott szép ajándék lehet karácsonykor akár egy kutya is, ám sokan felelőtlenül döntenek ebben az időszakban.

Czakó Nóra

Fotó: Mészáros János

Mintegy hétszáz kutya talált gazdára a szolnoki Kéz a Mancsért Civil Állatvédő Egyesület segítségével hatéves fennállásuk alatt. Idén, hasonlóan a tavalyi évhez, körülbelül hatvanöt eb került szerető családhoz. Mint megtudtuk, a téli örökbefogadások nagyon ritkák, csak egy-két ilyen eset akad minden évben.

– Idén decemberben sajnos csak egy kutyát vittek el tőlünk, a bejelentések viszont sorra érkeznek a mentésre szoruló állatokról. Ennek ellenére a karácsonyi csodát és a karácsony szellemét mi is érezzük, hiszen rengeteg adományt kaptunk, és cégektől is érkeztek felajánlások – árulta el hírportálunknak Borbély Brigitta, az egyesület elnöke.

– Bár jó karácsonyi ajándéknak tűnik egy örökbefogadott eb, nem mindig megfelelő, hiszen olyan, mint a szülinapi meglepetés, vagy örülünk neki vagy nem, pedig ez egy életre szól. Ha felelős és jól átgondolt a döntés, ha a család határoz így, akkor a legszebb ajándék lehet egy négylábú, de egyébként nem ajánlom. A legtöbb állat ugyanis karácsony és húsvét után kerül az utcára.

– Nem sokkal az egyesület megalakulása után örökbe adtunk egy kutyát, amit születésnapi ajándéknak szántak, de nem tetszett a leendő gazdinak, így visszakerült hozzánk. Azóta óvatosabbak vagyunk. Tavaly bejött hozzánk egy család, akik karácsonyra szerettek volna kutyát örökbe fogadni. Azt mondták, hogy nem a gyereküknek szánják, de neki lesz meglepetés, és most költöztek olyan helyre, ahol tudnak állatot tartani. Mivel ez a család döntése volt, örökbe adtuk nekik, és nem is került vissza hozzánk. Két-három éves gyermek mellé egyébként nem ajánlok kutyát, nekik még plüssállat való, mert meghúzhatja a farkát vagy ráléphet, és erre az eb rosszul reagálhat – hangsúlyozta.

Borbély Brigitta arról is beszélt hírportálunknak, hogy évről évre csökkenő tendenciát mutat az örökbefogadások száma, melynek az lehet az oka, hogy egyre több állatvédelmi szervezet alakul, és egyre többször jelennek meg a közösségi oldalakon ingyen elvihető négylábúak.

Sokan tesznek közzé olyan bejegyzést, hogy kiskutyák születtek náluk, és ha nem találnak nekik gazdit, elaltatják őket. Sokan inkább így jutnak házi kedvenchez, mert nem akarnak fizetni érte, de ezek az állatok oltás és csip nélküliek. Ezek a bejegyzések pedig az általuk megmentett ebektől veszik el a lehetőséget. Jelenleg negyvenhárom kutyájuk van, melyek gazdira várnak.

A Szolnok Városi Állatotthon ezzel szemben jó évet zár, hiszen már kétszáztizennyolc kutyát adtak örökbe ebben az esztendőben, többet, mint tavaly és tavalyelőtt.

– Szintén pozitívum, hogy a téli időszakban is egyre többen fogadnak örökbe. Múlt hétvégén például tizenhat kutyát vittek el a menhelyről, ez rekordnak számít, főleg ilyenkor. Télen ugyanis nem igazán szeretnek örökbe fogadni az emberek, mert sajnálják, hogy odakint tölti az állat a telet, és nem is szívesen mennek ki hozzá ilyen hidegben – tudtuk meg Tarpai Enikőtől, az állatotthon főmunkatársától.

Tarpai Enikő karácsonykor is figyelemmel kíséri az állatotthon lakóinak napjait. Mint mondja, télen kevesebb az örökbefogadás
Fotó: Mészáros János

– Jelenleg hatvan-hetven négylábú van a menhelyen, de nálunk egész évben telt ház van. Pedig minden kutyát beoltva, csippel ellátva, ivartalanítva adunk örökbe, kivéve a kölyköket. Őket ivartalanítási kötelezettséggel adjuk oda, és ezt egyre többen be is tartják. Ilyenkor a saját állatorvosunk végzi el a műtétet, kedvezőbb áron.

Érdemes tudni, hogy sem a Kéz a Mancsért egyesületnél, sem a városi állatotthonnál nem adnak örökbe kutyát bárkinek. Előtte elbeszélgetnek a leendő gazdákkal, és adott esetben azt is megnézik, hová kerül majd az eb. Ezenkívül az örökbefogadás után is ellenőrzik, hogy jól megy-e a sora az állatnak.

Nem javasolják

Az, hogy karácsonyi ajándéknak szánják az örökbe fogadott kutyákat, nálunk nem jellemző – részletezte Tarpai Enikő. – Minden évben előfordul egy-két eset, de inkább felnőttek vesznek idős szüleiknek egy ölebet kertes házba, hogy ne legyenek egyedül. Ezzel soha nem volt még probléma, nem kerültek vissza hozzánk az így elvitt kutyák. Gyermekeknek azonban nem jó ötlet karácsonyra ebet venni, főleg nem kölyköt. Azok ugyanis még játszanának, ezért felugorhat, megkarmolhatja a kisgyermek arcát, vagy fellökheti, a szülő pedig megijedhet, és akkor ezek az állatok visszakerülnek a menhelyre. Éppen ezért én azt javaslom, hogy gondoljuk át alaposan, és inkább az ünnepek után fogadjunk örökbe. A legfontosabb, hogy észszerűen hozzunk meg egy ilyen döntést, és mérlegeljünk előtte – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában