TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2018.12.18. 19:43

Ötéves jubileumának örülhet a miklósi néptáncegyüttes

Színes viseletekbe öltözött táncosokkal, népzenét szerető érdeklődőkkel telt meg szombat délután a Székács sportcsarnoka. Hónapok óta készült erre az alkalomra az Ezerjó, közel száznyolcvan táncos kétszer hetvenperces produkciójával ünnepelték ötéves jubileumukat.

Molnár-Révész Erika

Húszfajta koreográfiával, száznyolcvan táncossal ünnepelte ötéves születésnapját az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes

Forrás: Beküldött fotó

– A húsz műsorszámból volt, ami kifejezetten erre a gálára készült, hiszen több csoport szerepel benne. Akadt olyan koreográfia, melyben három-négy korcsoport is szerepel, kicsik és nagyok közösen – mondta a produkciókról Szilágyiné Polgár Anita, az együttes művészeti vezetője.

Az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes alapítói, Szi­lágyi Erik és párja, Szilágyiné Polgár Anita öt éve váltak ki a Miklós Néptáncegyüttesből, a velük tartó táncosok segítségével azóta sikeresen működő egyesületet építettek fel.

– Nem voltak ruháink, nem voltak viseleteink, és nem volt helyünk sem, ahol próbálhattunk volna, csak a táncosok, akik velünk jöttek.

– Ezalatt az elmúlt öt év alatt sikerült úgy felépíteni az egész együttest, hogy most már több millió forint értékű népviselet áll a rendelkezésünkre, és lett egy helyünk is, a Lukács Mozgó, melyet a táncosokkal újítottunk fel – emlékezett vissza az indulás nehézségeire és az azóta elért eredményekre Anita.

Az egyesület időközben felvállalta a néptánc népszerűsítését és oktatását a mindennapos testnevelés keretében, így közel ezer miklósi gyermeket mozgatnak meg és adják át nekik a hagyományok, a tánc szeretetét.

Idén már nyolc oktatóval dolgoznak, négy általános és egy középiskolában tanítanak. Az elmúlt öt év alatt elérték, hogy minden évfolyamon legyen néptáncoktatás, van olyan évfolyam is, ahol heti nem egy, hanem két órában. Emellett számtalan sikert értek el a különböző országos versenyeken is.

Húszfajta koreográfiával, száznyolcvan táncossal ünnepelte ötéves születésnapját az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes
Fotó: Beküldött fotó

– Arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy együtt vagyunk. A másik – ezt a táncosok fogalmazták meg –, hogy nekik a legemlékezetesebbek a külföldi utazások, tehát a külföldi vendégszereplések, illetve a nagyobb díjak, minősítések voltak, melyeket sikerült elérni.

– Felnőttcsoportunk például arany minősítést kapott az itthoni népzenei és néptáncgálán, a Jászkun Világ – Gyermek és Ifjúsági Művészeti Szemlén pedig táncosaink megkapták a nívódíjat.

– Van olyan táncosunk, aki a Fölszállott a páva című tehetségkutatón jutott be az elődöntőbe.

– Legutóbb pedig nyolc arany minősítéssel, két ezüsttel és több elismeréssel tértünk haza a VIII. Kádár Ferenc Országos Népzenei és Néptánc Versenyről, Dévaványáról – sorolta az eredményeket a művészeti vezető, mégpedig a teljesség igénye nélkül, hiszen amellett, hogy országos sikereket értek el, 2016-ban megkapták a városi, tavaly pedig a megyei közművelődési díjat is.

Vitézi jelvényt kapott az elnök

Nemcsak a vendégeknek és a nézőknek, de maguknak a szervezőknek is tartogatott meglepetést a hétvégi jubileumi néptáncgála. Az ünnepségen ugyanis részt vett a Történelmi Vitézi Rend törzskapitánya, v. Huszár István is, aki vitézi nagyjelvényt adott át Szi­lágyi Eriknek, az egyesület elnökének, művészeti vezetőjének.

Az indoklás szerint az eddigi értékteremtő munkásságáért, a nemzethez, a hagyományokhoz fűződő elkötelezettségéért indítványozta a Történelmi Vitézi Rend, hogy a soraiba emelje. Az előterjesztés alapján az egyesület elnöke a Történelmi Vitézi Rend Nemzetvédelmi Tagozatába nyert felvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában