TISZAFÖLDVÁR

2018.12.13. 17:14

Prizmasort szeretnének a zebrához, ahol elütöttek egy diáklányt

Prizmasort vagy jelzőlámpát szeretnének a tiszaföldvári lakosok a vasútállomás előtti zebrához. Ahhoz a gyalogátkelőhöz, melyen november végén egy diáklányt ütött el egy autós.

Joó Zsuzsa

A szülők nem szívesen engedik át egyedül gyermekeiket a forgalmas 442-es úton, ahol igen gyakori a gyorshajtás.

Fotó: Joó Zsuzsa

November végén elütöttek egy 16 esztendős diáklányt a tiszaföldvári vasútállomás előtti zebrán. Éppen a reggeli vonathoz igyekezett társával, amikor egy autó elsodorta a kereszteződés zebráján.

Baleset mindenhol történhet, sajnos még a gyalogátkelőn vagy annak környékén is. Néhány lakos szerint azonban ennél az esetnél nem csak a véletlenek szerencsétlen közrejátszása okozta a balesetet.

Az egyik lakos, Rónyai Farkas Erika nyílt levelet írt a baleset után Hegedűs István polgármesternek az egyik közösségi oldalon. A levélben azt tette szóvá, hogy a zebra messziről nem jól látható, leginkább azok veszik észre későn a kereszteződést és főleg az átkelőhelyet, akik nem tartják be a sebességhatárt. Márpedig ilyen sofőr akad bőségesen.

A szóban forgó „T” alakú kereszteződés ugyanis a település legszélén található, ahol javarészt csak keresztüldübörögnek a városon a Martfű vagy Kunszentmárton felé igyekvő járművek a 442-es úton. Hiába azonban a lakott területet jelző Tiszaföldvár tábla, a járművezetők épphogy csak lassítanak.

Pedig a KRESZ szabályai szerint a zebránál még inkább rá kellene lépni a fékre: maximum csak 30 kilométeres sebességgel lehet(ne) rajta áthajtani.

– Mi itt lakunk a környéken, látom, milyen kevés autós tartja be a sebességhatárokat. A teherautók, kamionok is nyolcvannal, százzal dübörögnek keresztül a város szélén – mondja Zsámár Jánosné Andrea, aki ez ügyben a helyi önkormányzati képviselőtől, Varga Árpádtól kért segítséget.

– A képviselő azt mondta, napirendre tűzik a testületi ülésen a témát, mert ő is jogosnak érzi a felvetésünket – fűzte hozzá Andrea.

A helyiek egyébként vagy egy lámpás kereszteződést, vagy legalább egy aszfaltba épített, napelemes „villogót” (fényprizmasort) szeretnének a zebra elé. Szerintük csak így lehet biztosítani a gyalogosok védelmét.

A szülők nem szívesen engedik át egyedül gyermekeiket a forgalmas 442-es úton, ahol igen gyakori a gyorshajtás.
Fotó: Joó Zsuzsa

Megkerestük a polgármestert, Hegedűs Istvánt is, aki azonban úgy nyilatkozott, a lakosok nem keresték meg az önkormányzatot hivatalosan a vasútállomás zebrájával kapcsolatban. Ezt a település jegyzője is megerősítette.

Ugyanakkor hírportálunknak ígéretet tett arra, hogy javaslattal él a közútkezelő felé, vizsgálják meg az érintett kereszteződést és átkelőhelyet, hogyan lehetne azt biztonságosabbá tenni.

Megtudtuk, a szerencsétlenül járt 16 éves diáklány nem sérült súlyosan, de a kezét kétszer is meg kellett műteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában