jászkunság

2018.12.17. 15:30

Só helyett homokkal szórhatjuk a járdát

A téli sózás szükséges rossz, nemcsak a járműveket és az útpályát károsíthatja, hanem az élő környezetet is. Ám a házunk előtt ne alkalmazzuk!

Czakó Nóra

Nagykanizsa, 2017. február 1. Gyalogosok az ónos esõtõl jeges járdán Nagykanizsán, a Huszti téren 2017. február 1-jén. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Varga György

Egy kormányrendelet szerint már évek óta tilos a parkokat, a játszótereket és a járdákat konyhasóval csúszásmentesíteni. Helyette homok, hamu, faforgács, kőzúzalék, murva ajánlott. Ám a tiltás nem vonatkozik az úttestekre, ahol az élet- és vagyonbiztonság miatt még sokáig szerepet kaphat a közönséges kősó.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától megtudtuk, már november 10-e óta téli üzemeltetési rendben dolgoznak, és mintegy 700 tonna sót juttattak már ki a megyei közúthálózatra. Minden útszakaszon útszóró sót, szükség esetén kálcium-klorid oldatot használnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint a só az egyetlen olyan gazdaságos olvasztóanyag, amellyel hatékonyan végezhetik a síkosságmentesí­tést. A kalcium-klorid ugyanis öt-tízszer drágább.

A kerékpárutakon azonban az érdesítő anyagok (homok, finom zúzalék, salak) felhasználására törekednek, esetenként sóval szükséges arányban keverik. A téli időszakot kezdőkészleten 4154 tonna útszóró sóval, 8 tonna kalcium-klorid granulátummal, 7400 liter kálcium-klorid oldattal és 569 tonna érdesítőanyaggal indították el.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a megye 1329 kilométeres közúthálózatán 4 mérnökségen keresztül, 122 fővel, 26 munkagéppel, 4 rakodógéppel és 4 hómaróval látják el.

Szolnokon az NHSZ Zounok Zrt. végzi a gépi síkosság­mentesítést a helyi önkormányzat által fenntartott utakon. A társaság szabvány szerint útszóró sót használ, az alkalmazott anyag mennyisége egyszeri alkalommal 20 g/m2. A térköves felületeken azonban elsősorban zeolitot használnak, nem pedig kősót.

A lakóknak kell gondoskodniuk róla

A családi és társasházak előtti járdaszakaszt télen a lakóknak kell biztonságossá tenni. Ha valaki balesetet szenved a gondatlanul kezelt, csúszós járdán, a közeli ingatlantulajdonosnak kell megtérítenie a kárt, és akár gondatlanságból elkövetett bűntény miatt is felelősségre vonhatják.

A só azonban tiltólistás, a növényeknek, az állatoknak és a cipők talpának egyaránt rosszat tesz. Ezért homokkal, faforgáccsal és hamuval lehet helyettesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában