INTERJÚ

2018.12.26. 17:05

Megyei kormánymegbízott: továbbra is cél a bürokrácia csökkentése

A magyar közigazgatás fejlesztésének folyamata még nem ért véget, hiszen az állami szolgáltatásoknak igazodniuk kell a társadalmi, gazdasági változásokhoz. Az említett fejlesztési folyamatban figyelembe kell venni az állampolgárok, a vállalkozások, a társadalmi szerepvállalók igényeit – mondja dr. Berkó Attila megyei kormánymegbízott.

Munkatársainktól

– Milyennek látja ezt az évet a megyei Kormányhivatal szemszögéből?

– Azt mondhatom, hogy ebben az évben a hangsúlyt még inkább a minőségre helyeztük és arra törekedtünk, hogy munkánk során tovább erősítsük az állampolgárok bizalmát a közigazgatás iránt. Az állammal kapcsolatot létesítő ügyfelek, az adófizetők joggal várják el, hogy olyan szolgáltatást kapjanak, amellyel elégedettek, olyan állami apparátus működjön, melyhez bizalommal fordulhatnak.

– Ezt az elvárást megfogalmazva a kormány megkezdte a magyar közigazgatás – európai mértékben is nagy volumenű – átalakítását 2010-ben. Az elmúlt nyolc évben Jász-Nagykun-Szolnok megyében is egy szerkezetében megújult, ügyfélbarát, hatékony és olcsóbb kormányhivatali rendszer alakult ki, egy egységesebb, koncentráltabb, átláthatóbb feladatellátás jött létre.

– Országosan, így megyénkben is sikertörténet a kormányablakok létrejötte, ahol egy helyen több ügy is elintézhető. Ebben az évben adtuk át a 14. integrált ügyfélszolgálatot, amely Szolnokon a megújult Ady Endre úti épületünkben kapott helyet. További fejlesztéseket tűztünk célul, ennek megfelelően néhány éven belül tizennyolcra emelkedik a megyei kormányablakok száma.

– A tervek között szerepel egy kormányablak busz beállítása is, amely ugyanolyan szolgáltatást nyújt, mint az integrált ügyfélszolgálat. Lényegében egy mozgó kormányablakról van szó. A közigazgatás fejlesztésének egyik meghatározó célja, hogy az állampolgárok minél kevesebb idő alatt érjék el az ügyintézési pontokat, illetve közelebb vigyük a közigazgatást, az állami szolgáltatásokat az emberekhez.

– Mindezek eredményeként az ügyfeleknek kevesebb időt kell ügyintézéssel tölteniük, a több órás várakozás helyett átlagosan néhány perc alatt végezhetnek. Az így felszabadult időt a munkájukra, vagy éppen a családjukra fordíthatják.

– Befejezettnek tekinthető a kormányhivatali szerkezet átalakítása?

– A magyar közigazgatás fejlesztése egy állandó folyamat, hiszen figyelnünk kell a társadalmi igényekre. A 21. századi modern társadalom újabb válaszokra készteti a megújult közigazgatást is. Fontos igény az egyszerűbb és gyorsabb ügyintézés, a jövő feladata tehát a társadalom elégedettségének növelése.

– Már zajlik az eljárások további csökkentésének folyamata, az ügykörök számának áttekintése. A felülvizsgálat érint eljárásokat, ahol bizonyos bejelentési kötelezettségek megszűnnek, és jelent további összevonásokat, melyeknek célja az egy eljárásban történő ügyintézés.

– Egyelőre hétszáz ügytípus vizsgálata zajlik, a részletek hamarosan kormánydöntésből ismerhetőek meg. A másik fontos terület az e-közigazgatás megteremtése. A munka elkezdődött, jó úton haladunk ezen a téren, de természetesen van hova fejlődnünk, hiszen az ügyfelek még mindig a személyes ügyintézést kedvelik jobban.

– Azonban, ha megtörténik a meglévő informatikai rendszerek összehangolása, akkor biztos vagyok abban, hogy változik a helyzet. Kevesebb ügy, gyorsabb online ügyintézés, akár otthonról is – ez ma a magyar közigazgatás legújabb kihívása.

– Ön fél éve vette át a kormányhivatal vezetését. Szeretne-e változtatni az eddigi gyakorlaton?

– A kormányhivatal életében az elmúlt évek alatt több olyan program indult el, amelyet mindenképpen érdemes folytatni. Elsőként említem a megyei vállalkozások versenyképességének segítését. Jó tapasztalataink vannak a beruházási referensi rendszerrel kapcsolatban, melynek lényege, hogy hatékonyabban látjuk el a koordinációs feladatokat.

– A hatósági eljárásban résztvevők tájékoztatásával szeretnénk elérni a beruházások gyorsabb, gördülékenyebb megvalósulását. Nagy hangsúlyt helyezünk a megyei kereskedelmi és iparkamarával, valamint az agrárgazdasági kamarával való együttműködésre, amely szintén a versenyképesség növelésére irányul.

– A megye érdekében végzett közös gondolkodás és tervezés jellemzi a kormányhivatal, a megyei önkormányzat, Szolnok Megyei Jogú Város, a járásközpontok és minden település kapcsolatát, melynek eredménye számos közös rendezvény. Keresnünk kell a továbblépés lehetőségeit.

– Ennek érdekében minden település képviselőtestületét, valamint közgyűlését felkeresem az elkövetkező hetekben, kutatva az együttműködés további lehetőségeit. Továbbra is törekszünk a munka és magánélet egyensúlyának megteremtésére, a családbarát szemléletű hivatali működés meghonosítására a kormányhivatal szervezetén belül.

– Ennek köszönhetően valósulhatott meg idén a Szolnoki Járási Hivatal épületében a Szolnok Térségi Család és Karrier Pont, mely 2018. szeptember eleje óta várja az érdeklődőket, a nagycsaládosokat, a gyermeküket egyedül nevelő szülőket, vagy a munkaerőpiacon elhelyezkedni nem tudókat, illetve segítséget kapunk munkatársaink gyermekeinek felügyeletében is. Csak példaként említem az év végi szombati munkanapok vonatkozásában több kollégánk használta ki a lehetőséget.

– Az elmúlt időszakban nagy volumenű fejlesztés zajlott a kormányhivatalban. Várható még további korszerűsítés?

– Az elmúlt években kormányhivatalunkhoz 3,8 milliárd forint uniós és hazai forrásból származó támogatás érkezett. Ennek eredményeként 15 épületünk megújult, és 14 kormányablakot alakítottunk ki, és lezajlott egy 140 milliós informatikai fejlesztés is.

– A múlt hónapban fejeződött be az Ady Endre út 35-37. szám alatti épületünk fejlesztése, melyet szeretnénk folytatni. Hazai forrásból az ingatlan belső korszerűsítését tervezzük, valamint a megyeháza melletti épületrészünkre is ráfér a felújítás.

– Az elmúlt évben indult el az önkéntes tartalékos katonai szolgálat lehetősége, úgy tudom, hogy a kormányhivatal munkatársai is jelentkeztek önkéntes katonának. Sőt Önben is egy önkéntes ezredest tisztelhetünk.

– A honvédelem nemzeti ügy, a hivatásos állomány mellett hazánknak szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik a civil munkájuk mellett támogatják a nemzeti ügyünket és amikor kell készek részt venni a honvédelemben, illetve lakókörnyezetük és értékeik védelmében is.

– A kormány ennek érdekében létrehozta az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát, megyénkben folyamatosan emelkedik azok száma, akik önkéntes szolgálatra jelentkeznek, köztük néhány kormányhivatali munkatárs is, így tettem jómagam is.

– Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat program olyan értéket kíván teremteni, amely példát mutat a magyar állampolgárok számára bajtársiasságból, kitartásból és hazaszeretetből.

– Hívok mindenkit, szeretnénk, ha a társadalom minél szélesebb rétege, férfiak és hölgyek egyaránt csatlakoznának a járási századokhoz és vállalnának szerepet a szeretteik biztonságának megteremtésében, ezzel is hozzájárulva az ország védelmének megerősítéséhez.

– Milyen 2019-es évre számít?

– Az elmúlt időszakban a magyar közigazgatásban megvalósult modernizálás olyan szerkezetet hozott létre, amelyre lehet alapozni a jövőt. A változtatás alapgondolata, hogy nem lehet senki másodrendű állampolgár annak függvényében, hogy városban vagy falun él. Ezért az állami szolgáltatásoknak mindenki számára elérhetőnek kell lenniük, azonos minőségben.

– Azt látnunk kell, hogy az ország előtt is újabb kihívások állnak, a kormány célul tűzte ki, hogy húsz-harminc év múlva Európa egyik legélhetőbb államává váljon Magyarország. Ehhez több területen várhatók újabb döntések, mint például a családtámogatások rendszerének erősítése, a gazdaságfejlesztés és a versenyképesség növelése, melyhez tovább kell csökkenteni a bürokráciát.

– Fontos terület a nemzeti identitás, a kultúra, illetve az oktatás erősítése. Mindez azért lényeges, mert a közigazgatásnak is fel kell készülnie a változásokra, meg kell felelnie az új kihívásoknak.

– Kormányhivatalunk munkatársai eddig is jól megoldották feladataikat és biztos vagyok abban, hogy így lesz ez a jövőben is, ezáltal hozzájárulunk ügyfeleink, a megye lakóinak elégedettségéhez. Azt mondhatom, hogy a megyei kormányhivatal munkatársai eddig sem nem ijedtek meg a kihívásoktól, mert biztos alapot ad számukra szakmai felkészültségük.

– Milyen gondolatai vannak így év vége előtt pár nappal?

– Az évnek ebben az időszakában csendesebbé válnak a napok, az emberek igyekeznek figyelni családjukra, több idő jut szeretteinkre, barátainkra. Fontosnak tartom, hogy az ember életében legyenek olyan napok, amikor a számunkra kedveseket ajándékozzuk meg, legyen az valamilyen tárgy vagy éppen szeretet.

– A lényeg, hogy öröm, boldogság nélkül egyetlen napunk se teljen el. Feleségemmel közösen olvasgatjuk gyermekünk karácsonyi kívánságlistáját, és jó érzéssel tölt el mindkettőnket, hogy az egyébként nem rövid felsorolás között szerepel könyv és közös családi program is.

– Kívánom mindenkinek, hogy hasonló jó érzéseket éljenek át, kívánom minden gyermeknek, hogy minél több kívánsága teljesüljön, nekünk felnőtteknek, szülőknek pedig azt, hogy tudjuk teljesíteni a kívánságokat.

– Kívánok a megye valamennyi polgárának áldott ünnepet és eredményekben, sikerekben gazdag, boldog új esztendőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában