VÉLEMÉNY

2018.12.04. 12:42

Vér- és vérplazma-adás: vállveregetés vagy zsebpénz-kiegészítés

Egyetlen hagyományos véradással közvetlenül akár három életet is megmenthet a véradó. Régebben mindezért majálisi köszönet, azaz sör és virsli járt, ma a korábbinál alig modernebb jutalom: üdítő és étkezési utalvány.

Mészáros Géza

Ezt a tradicionálisan életmentő, humanitárius adományt az Országos Vérellátó Szolgálat, a Magyar Vöröskereszttel karöltve, elsősorban a hazai rászorulók felé, krónikus nagybetegek, műtétesek, balesetezők számára gyűjti be a vérállomásokon és a jó előre meghirdetett események helyszínén.

Egyetlen divatos vérplazma-adással közvetve akár többezer életet is megmenthet a donor. A rendszerváltás után hazánkban is népszerűvé lett plazmaadásért azonnali, négyezer forintnyi készpénz jár a gyűjtőpontokon. A beavatkozás által a vérnek csupán egy komponensét választják le, a többi alkotóelemet visszajuttatják a véradakozó ereibe.

A plazmából külföldi gyógyszergyártók életmentő-gyógyító hatóanyagot állítanak elő, s a készítményeket busás haszon mellett árulják világszerte a rászorulóknak.

Mindkét rendszer tulajdonképpen jószolgálati központként működik. Az egyik missziós, a másik üzleti alapon. Mindkét szervezet tárt karokkal várja vérbő ügyfeleit.

A véradó/donor dönti el, vörös kincsét hová folyatja, s mit kap érte cserébe: jóformán vállveregetést vagy zsebpénz-kiegészítést. Testi-lelki-, avagy pénztárca-feltöltődést.

Egyik lehetőség mellett sem tenném le a voksomat, egyik opció felett sem szeretnék pálcát törni. Márcsak azért sem, mert egyetlen egyszeres együdítős véradó vagyok, de tudom, leszek még az. Másrészt pedig alkalmanként, ha a baj úgy hozza, az egészségért, segítségért gyógyszert is szedek, és még a gyermekeimnek is adok.

Ami pedig a plazmát illeti, ha más nem, placebó lehet belőle. Akkor pedig már igaz is lehet a mondás: jótett helyébe jót várj!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában