jászkunság

2019.01.10. 06:48

A már megépült M4-es szakaszai Abonynál egyelőre ingyenesek

Ez év január elsejétől több új, tavaly átadott gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővült a díjköteles utak köre. Hírportálunk utánajárt, hogy térségünk érintett-e a változásokban. Elsősorban a Jász-Nagykun-Szolnok megyét átszelő és folyamatosan épülő M4-es főút vonatkozásában.

Mészáros Géza

Épül az M4-es, hamarosan lerövidül a főváros és Szolnok közötti menetidő

Fotó: Mészáros János

Az elmúlt év nyarának végén adták át a majdan az M0-stól a magyar–román határig (Nagykereki) húzódó M4-es gyorsforgalmi út Ceglédbercel és Cegléd közötti szakaszát. A 8,1 kilométeres gyorsforgalmi útszakasz az Üllő és Cegléd közötti 44 kilométeres útépítési projekt része.

Az elmúlt év végén elterjedt a hír, hogy a 4-es főút abonyi elkerülő, illetve Cegléd és Ceglédbercel közötti szakaszai 2019-től fizetősek lesznek. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. munkatársaitól megtudtuk, ez a hír valótlan.

E két szakasz az e-matrica-rendszerben továbbra is díjmentesen használható. Elmondták, hogy a matricavásárlásra kötelezett (e-matrica-rendszer) járművek listája nem változott, tehát az új előírások szerint is matricát kell venni, mielőtt a következő járművek díjköteles szakaszra hajtanak: motorkerékpárok, személyautók (és pótkocsija), legfeljebb 3,5 tonna össztömegű teherautók, lakóautók és buszok, illetve ezek vontatmányai.

Az e-matrica-rendszerben az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) Vecsés–Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza díjmentes. Ez a szakasz azonban nem tévesztendő össze az M4-es autóút M0-son keresztül haladó szakaszával, amely érinti a Liszt Ferenc repülőtérre vezető utat is!

Január 1-jétől két új, 2018 folyamán átadott gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővült a díjköteles utak köre. Az e-matrica-rendszerben a díjköteles úthálózat hossza a korábbi 1356 km-ről közel 1380 km-re nőtt.

Az új szakaszok: M35 autópálya (481. sz. főút–Berettyóújfalu közötti 18,7 km-es szakasz), valamint az M4 autópálya (Berettyóújfalu–47. sz. főút, 3,7 km).

Az e-útdíj-rendszerben (a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű járművek esetében) az M4 gyorsforgalmi útnak az M0–Cegléd és Cegléd–Abony közötti szakasza azonban fizetős.

Már december óta elérhetőek a NÚSZ Zrt. termékkínálatában a 2019-es éves e-matricák; a 2018-ra váltott országos és megyei változatok 2019. január 31-ig érvényesek.

Épül az M4-es, hamarosan lerövidül a főváros és Szolnok közötti menetidő
Fotó: Mészáros János

A 2019-es jogosultságok érvényességi ideje 2019. január 1-től 2020. január 31-ig tart, így a 2018 decemberében elővételben értékesített e-matricák is csak az újévtől jogosítanak fel a díjköteles utak használatára.

A NÚSZ Zrt. és partnerei által forgalmazott időalapú termékek díjai legutóbb tavaly októberben emelkedtek, de 2019. január elsejével nem módosulnak. A megyei matricák a 2015-ös bevezetésük óta 5000 forintos áron szerezhetőek be.

Az elővásárlási lehetőség egyre népszerűbb az autósok körében, ezt támasztja alá, hogy míg három éve több mint 76 ezer, 2017-ben már több mint 121 ezer éves e-matrica kelt el az érvényességi idő kezdete előtt.

Tavalyelőtt decem­berben az éves országos jogosultságból mintegy 37 ezer, a megyei változatokból több mint 84 ezer darabot szereztek be az úthasználók. Tavalyelőtt az érvényességi időszak előtti vásárlásokkal együtt összesen közel 370 ezer országos éves e-matrica fogyott, míg 2018-ban ez a mennyiség már meghaladta a 415 ezret.

A rendelet szerint az alábbi szakaszokat lehet díjmentesen használni

• az M0 autóút alábbi szakaszai:

– az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz,

– az M4 autóút (4. számú ­autóút jelzés) és az M3 ­autópálya közötti szakasz,

– Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakasz),

• az M31 autópálya,

• az M60 autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között,

• az M8 autópálya,

• az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza,

• az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elke­rülő szakasza,

• az M4 autóút (4. számú autó­út jelzés) Vecsés–Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza. Forrás: NÚSZ Zrt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában