JÁSZBERÉNY

2019.01.04. 17:30

Családbarát munkahely: népszerű a játszósarok a hivatalban

Számos kezdeményezés, ötlet van már arra vonatkozóan, hogyan lehet családbarát munkahelyet kialakítani. A stresszmentes munkahelyi környezet nemcsak a munkáltatónak érdeke, hanem a dolgozónak is. Utánajártunk, hogy a jászberényi polgármesteri hivatalban milyen pozitív gyakorlatokat vezettek be annak érdekében, hogy családbarát munkahelyként működjenek.

Illés Anita

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Mint arról korábban beszámoltunk, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (CsEÖH) a minap immár negyedik alkalommal szervezte meg Családügyi Konferenciáját a megyeházán.

2018 a családok éve volt, ezért a szakmai fórumra is a családdal valamilyen kapcsolatban álló hivatalok, segítő szolgálatok, oktatási és nevelési intézmények, civil szervezetek, valamint önkormányzatok képviselőit hívták meg.

Jászberény önkormányzata néhány évvel ezelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán 600 ezer forintot nyert el családbarát munkahely kialakítására, és jogosulttá váltak a Családbarát Munkahely cím használatára.

Ezzel olyan kezdeményezéseket támogattak, amelyek elősegítik a munka és a magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását.

A Családügyi Konferencián Szatmári Antalné, Jászberény alpolgármestere jó gyakorlatként mutatta be, hogy milyen családbarát intézkedéseket vezettek be a polgármesteri hivatalban. Így például a megújult és akadálymentesített hivatal épületében játszósarkot alakítottak ki.

– Ez nagyon népszerű azóta is – mondta el érdeklődésünkre az alpolgármester.

– Ha bejön valaki kisgyerekkel a hivatalba, akkor általában az idegen helyen a gyermek feszeng, de amint meglátja a játékokat, a feszültsége oldódni kezd. Barátságos kép fogadja a gyerekeket. Amíg a szülő a hivatalos ügyeit intézi, addig a gyermek meg is várhatja őt a játszósarokban – tette hozzá Szatmári Antalné.

Megtudtuk azt is, hogy a hivatal vállalta egy családbarát stratégia kidolgozását. Ebben célként megfogalmazták többek között az alkalmazottak motivációjának növelését, a tartós foglalkoztatást, a szakképzett munkaerő fejlesztését és kreativitásának fokozását.

Konkrét intézkedéseket is bevezettek, például a kisgyermekesek részére rugalmas munkaidőkezdést és -befejezést.

Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock

Családi napot is rendeznek

A dolgozóknak szerveztek már kommunikációs képzést és konfliktuskezelést is.

– A résztvevők visszajelzései szerint ez hatékony volt, és jó lenne, ha gyakrabban lenne ilyen. A tréning segítette azt is, hogy a dolgozók jobb kapcsolatba kerüljenek egymással, megismerjék egymást. A köztisztviselők napja alkalmával szervezzük meg minden évben a családi napot.

– A családi napok óta vannak olyan dolgozók, akiknek a gyerekei összejárnak, barátkoznak egymással. A csapatépítő játék és vidám együttlét csökkenti a munkahelyi stresszt – mondta Szatmári Antalné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában