SZOLNOK MEGYE

2019.01.12. 10:30

Csökken a népességfogyás a térségben, és egyre többen házasodnak

Több gyermek született megyénkben a 2017-es esztendőben, így egyre csökken a népességfogyás mértéke a térségben. Amint a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból kiderül, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2018 első három negyedévében az előző év azonos időszakához képest a népesség természetes fogyása mérséklődött, melynek mértéke meghaladta az országost.

Szilvási Zsuzsa

Az év első kilenc hónapjában 2636 gyermek jött a világra, és 4089-en hunytak el. Az élve születések száma 2,3, míg a halálozásoké 2,2 százalékkal kevesebb volt, mint 2017 azonos időszakában. A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1453 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség két százalékkal kevesebb, mint 2017 első három negyedévében.

A házasságkötések száma emelkedett 2017 azonos időszakához viszonyítva. 2018 januárja és szeptembere között 1671 házasságot anyakönyveztek megyénkben, 8,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A statisztikai adatok tanúsága szerint a gazdaságilag aktív felnőttek száma is nőtt tavaly. A harmadik negyedévben Jász-Nagykun-Szolnok megyében a munkaképes korú népesség 60,9 százaléka, százhetvenezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk közel 1 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban. Az aktivitási arány 1,8 százalékponttal elmaradt az országostól.

A munkaerőpiacon százhatvankétezer fő foglalkoztatottként, kilencezer fő munkanélküliként jelent meg. A foglalkoztatottak száma a hazai átlagnál nagyobb mértékben nőtt, a munkanélkülieké az országosnál jelentősebben csökkent. Az inaktívak száma százkilencezer főt tett ki, három százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában