JÁSZAPÁTI

2019.01.11. 11:23

Megtanulta elfogadni komoly betegségét a jászapáti Linda

Sztómazsákkal az oldalán éli a mindennapjait a jászapáti Gyenes Linda. Tizennégy éve Crohn-betegséget diagnosztizáltak nála, azóta fájdalmas testi, lelki megpróbáltatásokat élt át. Az elfogadás, a humor segítette abban, hogy a betegségéből kihozza a legjobbat. Egy hétköznapi hős, akinek a története másokat is erősít abban, hogy soha ne adják fel.

Illés Anita

Gyenes Linda mutatja, hogy az interneten több sorstárs története megtalálható, ő pedig közösségi oldalon szeretne segíteni

Fotó: Illés Anita

Találkozásunkkor Linda meglepő nyitottsággal mesélt arról, milyen az élete ileosztómával, ami egy műtéttel kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

Élete tizennégy évvel ezelőtt változott meg. – 2005-ben egy hónapos állandó hasmenés következtében tizenöt kilót fogytam. A háziorvosom azt mondta, hogy Crohn-beteg vagyok.

A kivizsgálások igazolták ezt. Gyógyszeres kezeléseket kaptam, amivel egy ideig kordában lehetett tartani a problémát – emlékezett vissza Linda. Az elmúlt években voltak hullámvölgyek, az állandó hasmenés és a görcsök sok szenvedést okoztak.

– Szteroidos kezeléseket kaptam, majd 2017 márciusában elkezdődött a biológiai terápia. Ám még ebben az évben kétszer is rosszul lettem. Tavaly a márciusi rosszullét után kórházi vizsgálatok sora következett, felgyorsultak az események.

– A sebész tájékoztatott, a vékonybelem elzáródott a vékonybél és a vastagbél találkozásánál, ezért elkerülhetetlenné vált a műtét. Egy Crohn-betegnek nem ígérnek, mert az orvosok nem tudják, mit találnak, ha felnyitják a beteget.

Gyenes Linda mutatja, hogy az interneten több sorstárs története megtalálható, ő pedig közösségi oldalon szeretne segíteni
Fotó: Illés Anita

– Én is csak a műtét után szembesültem azzal, hogy ileosztómát alakítottak ki a bal oldalamon. Pedig a „net szerint” a jobbon szokott. Akkor hogy van ez? – mesélte Linda.

Ezenkívül még rengeteg kérdés merült fel benne, válaszokat azonban alig kapott. – Ilyen volt például, mi van, ha egy zacsicserét kihagy az ember? Rájöttem, nem katasztrófa, de fájdalmas lehet a következménye. A sztómával élésbe nem kell belehalni, műtét után nyolc nappal már meggyet szedtem – tette hozzá.

Linda a műtét előtt elveszítette a párját, ezért lelkileg nagyon nehéz időszakot élt meg. A családtagok, barátok, munkatársak segítették. Mint mondta, a gyógyulásban sok múlik a hozzáálláson, elfogadással, humorral elviselhetőbb.

Linda logisztikusként dolgozik egy jászberényi cégnél. A műtét után egy hónappal már otthonról dolgozott, két hónappal később pedig bejárt Jászberénybe. Megtanulta, hogy a jó oldalát nézze a betegségének, hiszen Bogyó – ahogy a sztómáját hívja – megmentette az életét.

Dietetikus tanácsai is segítették

Linda elmondta: a kórházban nem sok felvilágosítást kapott arról, hogyan lehet sztómával élni. Megtanították a sztómazacskó cseréjére, szigorú diétát kellett tartani. Kapott egy könyvet, amiben az is benne volt, hogy mit lehet enni és mit nem. Csakhogy ez a vastagbélsztómásokra vonatkozott.

Dietetikus tanácsai segítettek neki, ezért javasolja is, hogy aki hasonló problémával küzd, keressen olyan dietetikust, aki időt szán a betegére és szívből segít. Nemrég a Facebookon létrehozta az Ileosztóma, az én kis Bogyóm nevű oldalt, hogy tapasztalataival segítsen másokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában