megérkezett az engedély

2019.01.09. 17:27

Háromszázmilliós hitelből fejleszthet a mezőtúri önkormányzat

Immár kormányzati döntés teszi lehetővé, hogy háromszázötvenmillió forintos hitelt vegyen fel Mezőtúr önkormányzata. Ez lehetőséget nyújt az uniós pályázatok megvalósítására éppúgy, mint egyéb tervezett építkezések finanszírozására.

Szilvási Zsuzsa

Az egyik legfontosabb fejlesztés a korábbi konyha kiváltása lenne. Erre is a hitel nyújt majd lehetőséget 

Fotó: Mészáros János

Az elmúlt években tizenhat pályázatot nyújtott be a város önkormányzata a Területi Operatív Program rendszerébe. Ezek előkészítése azonban 2015-ben és 2016-ban történt meg, ahhoz pedig, hogy meg is valósuljanak az elképzelések, immár jóval több pénz szükséges, mint a tervek elkészítésekor. Mivel a már elnyert összegeket semmiképpen sem szeretnék veszni hagyni a mezőtúriak, hitelfelvételről döntöttek.

– Az elmúlt években jelentős mértékben megdrágultak az építőanyagok, és a folyamatos béremelkedések miatt a kivitelezési költségek is – mondta el Herczeg Zsolt polgármester. – Jó néhány projekt esetében úgy jártunk, hogy elkészült a terv, valamint a tervezői költségbecslés és azt tapasztaltuk, hogy a pályázatból rendelkezésre álló forrás nem elegendő a kivitelezéshez. Arra kényszerültünk, hogy a műszaki tartalmon egyszerűsítsünk.

– Mára már eljutottak oda, hogy néhány kivitelezés elkezdődött, folyamatosan folytatjuk le a közbeszerzési eljárásokat, és várhatóan 2019 tavaszán már minden projektben zajlani fog a kivitelezés. Viszont az említett anyagár-emelkedések és díjemelkedések következtében néhány beruházásnál nem tudjuk elkerülni azt, hogy pluszforrás biztosítása nélkül valósuljon meg az építkezés. Erre azt a megoldást választottuk, hogy ne kelljen egyetlenegy esetben sem visszafizetni az elnyert pályázati összeget, hogy háromszázötvenmillió forint hitelt vesz fel. A hitelfelvétel kormányengedélyhez kötött, ez az engedély pedig az elmúlt év utolsó napjaiban megérkezett. A hitelből kétszázmillió forintot a Területi Operatív Program keretében elnyert pályázatok kivitelezésére szeretnénk felhasználni.

Az egyik legfontosabb fejlesztés a korábbi konyha kiváltása lenne. Erre is a hitel nyújt majd lehetőséget
Fotó: Mészáros János

Amint a polgármester hangsúlyozta, ez a hitelfelvétel semmiképp sem befolyásolja a város anyagi stabilitását. A költségvetés méretéhez képest kezelhető összegről van szó.

– A működés finanszírozása teljes mértékben biztosított, továbbá százhatvanegymillió forintnyi saját fejlesztési forrással is rendelkezünk – emelte ki Herczeg Zsolt. – Természetesen nem csak hitelekből szeretnénk fejlődni. Amit csak lehet, saját erőből finanszírozunk, a bölcsődefejlesztéshez szükséges mintegy húszmillió forintot például mi teremtettük elő. A lehetőségeink azonban végesek, így a stabil gazdálkodásunk mellett nagy segítséget jelent majd a megelőlegezett összeg.

A tervek szerint útépítésre is futja majd a kölcsönkapott összegből

A város önerőből finanszírozta annak a tizenhárom utcának az útépítési terveit, melyekben az eredeti szándék szerint még 2018-ban útalap készült volna. Sajnos, a TOP-projektek megvalósításához felmerült hiteligény miatt az útépítésekhez szükséges kérelmünket év végére tudták előkészíteni. A most felvett hitelből százötvenmillió forintot eleve útépítésekre szánnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában