a cégek többsége számít rájuk

2019.01.23. 17:25

Programokkal támogatják az anyák munkába állását

Gyermekük születése után nem mindig egyszerű visszatérniük az édesanyáknak a munkaerőpiacra. Ugyanakkor ma már többféle segítséget is kapnak az elhelyezkedéshez.

Hutter Zsófia

Forrás: Shutterstock

– Egykori munkáltatóm – bár papíron nem volt az – még jóval a terhességem előtt többször elmondta, a legszebb dolog a világon a gyermeknevelés. Ha pedig egyszer úgy adódik, hogy gyermeket szeretnék, szülés után örömmel vár vissza dolgozni. Amikor megszületett a kisfiam és végre abban az állapotban voltam, hogy visszamennék, mogorván, száját húzgálva fogadott. Első kérdése az volt: de mi van, ha a gyerek beteg lesz?

– Azt mondanom sem kell, hogy a gyedet és a gyest is úgy kaptam, hogy papíron nem ő alkalmazott, hanem más. Így sok beleszólásom nem volt a dolgokba. Még éveket kellett várnom, hogy hasonló munkakörben el tudjak helyezkedni – mesélte a sok évvel ezelőtt tapasztaltakat a szolnoki Emőke.

Ugyanakkor ma már hivatalosan programok is segítik a munkaerőpiacra visszatérni szándékozó anyukákat. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatott, jelenleg is több, európai uniós finanszírozású munkaerőpiaci programban részt vehetnek a gyermekgondozást követő újrakezdés nehézségeivel küzdők.

Azok, akik a programba való belépést megelőző 12 hónapon belül csecsemőgondozási díjat kaptak, illetve gyermekgondozást segítő ellátásban (gyes), gyermekgondozási díjban (gyed), gyermeknevelési támogatásban (gyet) részesültek, vagy jelenleg is részesülnek.

Továbbá segítséget kaphatnak a gyermeket egyedül nevelő felnőttek is. A kormányhivatal szerint az édesanyák pályázatok keretében igénybe vehetnek vállalkozóvá válási vagy lakhatási támogatást, emellett pedig a foglalkoztatást elősegítve az őt alkalmazó munkáltató bérjellegű támogatást igényelhet.

A cégek többsége számít rájuk

Dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke korábban elmondta, a megyében az a tapasztalat, hogy a munkahelyek többnyire visszavárják a hölgy dolgozóikat.

– Azokon a területeken, ahol elsősorban nőket alkalmaznak, például a kereskedelemben vagy a vendéglátásban, ott már nem számít tehernek, ha a munkavállalónak gyermeke van. Kivételek természetesen mindenhol vannak, de az a jellemző, hogy a vállalkozások nagy része a szülési szabadság után is igényt tart a szakképzett dolgozóira.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában