GALÉRIÁVAL

2019.02.08. 14:45

A híres turkológosra és nyelvészre emlékeztek Karcagon

Karcag szülöttére, a 75 éve született Mándoky Kongur Istvánra turkológus, nyelvészre emlékeztek tudóstársai, barátai, egykori iskolatársai.

Daróczi Erzsébet

Csütörtök délután a Múzeumparkban lévő szobránál Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász és Bene Sándor emeritus nagykunkapitányok díszsorfala mellett helyezték el az 1944. február 10-én született turkológus szobránál koszorúikat tisztelői.

A 48 évesen Kazahsztánban elhunyt tudósról pénteken az egykori iskola, a mezőgazdasági technikumban – ma Szentannai Sámuel Középiskola – Gyökeres Sándor igazgató köszöntője után előadások hangzottak el az egykori diákról, kollégáról, a kun – és számos keleti nyelv kutatójának jelentősebb eredményeiről.

Dr. Bartha Júlia turkológus, néprajzkutató idézte fel a tudós Karcagról indult életét, szólt a kazahsztáni kutatásairól is. A Magyarországra települt kunok nyelvemlékeinek kutatása nemcsak a hazai turkológia és a magyar nyelvészeti kutatások, hanem a török-magyar művelődéstörténet szempontjából is rendkívül fontosak.

A múlt században megindult kutatások a kun műveltség egyes részletkérdéseinek kidolgozásában jelentős eredményeket értek el. Ez a tájhoz kötődő tudósoknak – az etnográfus Györffy Istvánnak, a turkológus Németh Gyulának és az ő nyomdokába lépő, az ő útmutatásait követő Mándoky Kongur Istvánnak köszönhető – hangzott el.

Dr. Molnár Ádám turkológus, könyvkiadó, a Kunok és a magyarok című könyvről beszélt az emlékezőknek. Mukuiseva Raushangula, a Szegedi Tudományegyetem Altijisztikai Tanszékének kazak lektora a kazak munkásságáról szólt Mándoky Kongur Istvánnak.

Berecz András énekmondó műsora után a napzárásaként a Kun Miatyánkot – melyet Mándoky Kongur István rekonstruált – dr. Bartha Júlia mondott el, azt követően az iskolában emlékkiállítás nyílt az egykori technikumi diákról.

Az emléknapon a Kazah Nagykövetséget Zsilkajdár Jermek kulturális attasé képviselte, aki magával hozott több kazah diákot, akik hazánkban magyarul tanulnak. Ők is érdeklődéssel hallgatták Mándoky életét, hisze Kazahsztánban nagy tisztelet övezi a kun-kazak-kipcsak tudóst, aki ott van eltemetve és a jövő héten egy konferencián is megemlékeznek róla. Kazahsztánban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában