grillázskirálynő lett

2019.02.24. 17:10

„Megkoronázták” a szajoli édességkészítőt

A lakodalmak elengedhetetlen édessége és szimbóluma, a grillázstorta napjainkban szinte reneszánszát éli.

Rimóczi Ágnes

Bozsó Istvánné a díjazott termékei körében.

Forrás: Beküldött fotó

Egyre többen vállalkoznak a közszájon, népnyelven perkelttortának nevezett cukros-diós finomság elkészítésére. A szajoli Bozsó Istvánné viszont nem a mai divatot követve, és nem a közelmúltban vált grillázs-készítővé. Az első ilyen jellegű édességét ugyanis több mint negyven évvel ezelőtt, 1977-ben gyártotta le.

– Tiszabőről hoztam a tudományomat. Egy ottani idős néni, Asztalos Rozália tanította meg velem ezt a mesterséget – emlékezik vissza a kezdetekre Marika néni.

– Olyan régóta csinálta, hogy ő még kanállal verte ki a habot a díszítéshez. Én már géppel verem ki a tojásfehérjét, ennyi könnyebbséget engedek meg magamnak. Minden egyéb a régi, bői hagyományokon nyugszik.

– A tradicionális grillázshoz nem kell egyéb, mint cukor, dió és tojás, annak is csupán a fehérje. A cukrot megolvasztjuk, és amikor úgy néz ki, mint a méz, akkor belekavarjuk a darabos diót. Én még sparhelten csinálom, csutkaparázson melegítem a cukrot.

– Rozi nénitől azt tanultam, hogy a piros betűs cukorból, azaz az apró szemű cukorból jó a grillázs, illetve nagy lábasban, vékonyra hagyott cukrot kell olvasztani, és akkor lesz szép, illetve világos a torta. Mert a világos perkelttorta az igazi... – vallja Marika néni.

Azt pedig, hogy mennyire jól megtanulta e mesterséget, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a közelmúltban megkoronázták az életművét.

Bozsó Istvánné a díjazott termékei körében.
Fotó: Beküldött fotó

A pándi jubileumi, X. Kárpát-medencei Grillázs-, Karamell- és Mézeskalács-készítők Versenyen a zsűri döntése értelmében Bozsó Istvánnét választották grillázskirálynőnek. A rendezvényen kiállított termékeivel pedig az arany és az ezüst helyezést is megszerezte.

Marika néni napi rendszerességgel készíti a perkelttortákat, grillázsszobrokat a megrendelésekre. Elsődlegesen lakodalmakba, de egyéb rendezvényekre is kap megbízásokat. Egyébiránt a szajoli értéktárban, az agrár- és élelmiszer-gazdaság kategóriában a grillázstorta is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában