GALÉRIÁVAL

2019.03.28. 14:45

A francia kultúrát ünnepelték Szolnokon

Frankofón ünnepet tartottak a közelmúltban Szolnokon.

Joó Zsuzsa

Csaknem hatvanan szavaltak francia verseket és dalokat

Fotó: Bali István

Bali István, a Jászkun-Picard Baráti Kör elnöke elmondta: a frankofónia a franciául beszélő és a francia kultúrát ápoló emberek közösségének nemzetközi ünnepe.

Ebből az alkalomból rendezik meg minden év tavaszán a Frankofón Fesztivált, melynek egyik kiemelt helyszíne volt ebben az évben Szolnok.

A háromnapos program a Frankofón Filmnapokkal kezdődött a TiszapArt Moziban, majd másnap délelőtt Franciaország szinte minden tájegységéből érkező szakképző iskolák igazgatóinak tapasztalatcsere-látogatásával folytatódott.

Az este már a Gout de France, azaz a Francia Ízek jegyében telt. A séfek ilyenkor egy franciás menüsort tálalnak fel szerte a világon a híres francia séf, Escoffier tiszteletére.

Így történt ez a megyeszékhelyen is. Az ünnepi vacsorán ezúttal – a követség főszakácsa mellett – az Escoffier Tanítványai szolnoki lovagrendjének két mesterszakácsa, Zoboki Zoltán és Vomberg Frigyes készítették el a menüsort.

Vidák Róbert, a plakátverseny győztese
Fotó: Bali István

A szombat a francia kultúra jegyében telt. A megalakulásának harmincadik évfordulóját ünneplő Jászkun-Picard Baráti Körök Egyesülete a Szolnoki Europe Directtel közösen a középiskolásoknak szervezett vetélkedőt.

A megye francia nyelvet tanuló középiskolásainak szavaló- és dalversenyén Valkó Mihály franciatanár – korábban a Néplapnál is dolgozó – újságíró emlékének is adóztak. A versenyen csaknem hatvan diák vett részt.

A francia témájú plakátpályázatra a megye több településéről – Tiszaigartól Jászárokszállásig – közel harmincan küldtek be pályamunkát. Kísérő programként nagy sikert arattak a francia hagyományőrző népi és sportjátékok.

Bali István elnök kiemelte: az idén tizedik alkalommal megrendezett verseny résztvevői közül külön dicséret illeti a szolnoki Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskola és a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium tanulóinak bemutatkozását, valamint felkészítő tanáraik munkáját, illetve Oláhné Farkasinszki Edit franciatanár hosszú évek óta tartó szervező tevékenységét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában