Nemzeti Ünnep

2019.03.15. 06:26

A szabadságharc nagyjaira emlékezik a megyeszékhely

A szolnoki csata révén a megyeszékhely is fontos szerepet játszott az 1848/49-es események alakulásában. Ezekben a napokban a forradalom és szabadságharc hősei előtt tiszteleg a város.

Hartai Gergely

Március 15-én minden évben megemlékeznek a forradalom és szabadságharc eseményeiről a megyeszékhelyen.

Fotó: Mészáros János

Bárhol éljünk is hazánkban, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eszménye mindenki számára ugyanazt jelenti. Március tizenötödike az elmúlt 171 év alatt eggyé forrt a nemzeti önállóság és a hazaszeretet fogalmával. S mint tudjuk, a Habsburg uralom eltörléséért folytatott kemény küzdelemben a megyeszékhelynek is igen fontos szerep jutott.

Szolnok 1849. március ötödikén vonult be a függetlenségért vívott harcok történetébe. Ekkor ugyanis itt mértek vereséget seregeink a császári hadakra, melynek következtében a stratégiai jelentőségű tiszai átkelőhelyek magyar ellenőrzés alá kerültek.

A neves ütközet azonban nem csupán a történelemkönyvek hasábjain él tovább. A harcokat megelevenítő hadijátékkal a város hosszú évek óta őrzi a csata emlékét, a szolnokiság egyik jelképévé téve azt. Nemrégiben például már huszonharmadik alkalommal dübörögtek a fegyverek a Tisza partján, felidézvén honvédeink vitézi helytállását…

Amikor a szabadságharc nagy alakjaira emlékezünk, az általuk képviselt eszmék előtt is fejet hajtunk. A forradalmi események nyomán a jobbágyfelszabadítás, a törvény előtti egyenlőség, a közteherviselés és a felelős kormány gondolata olyan sürgető igényekké váltak, melyek később a modern Magyarország alapjait fektették le.

Városunkban számos helyszínen ünnepelhetünk együtt.

Március 15-én minden évben megemlékeznek a forradalom és szabadságharc eseményeiről a megyeszékhelyen.
Fotó: Mészáros János

A március tizenötödikei rendezvényre a Kossuth téren kerül sor. A program első felében a Verseghy Ferenc Gimnázium ünnepi műsorát tekinthetik meg az érdeklődők (10.05).

Ezután következik a Szolnok Város Ifjúsági Díja kitüntetések átadása (10.20). A folytatásban Végh Miklós református lelkész imáját hallhatjuk (10.40), melyet Szalay Ferenc polgármester ünnepi beszéde követ.

A Magyarok Nagyasszonya Vártemplomban délben szentmisét tartanak. A TISZApART Moziban szintén az emlékezésé lesz a főszerep. Itt Guerilla címmel egy magyar történelmi filmet játszanak (16.00), melyre a belépés díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában