jászkunság

2019.03.02. 11:19

Horgászok is segíthetnek megóvni a kopoltyúsokat

Jelentősen nőtt a horgászat iránt érdeklődők száma az utóbbi időben. Halat fogni természetesen mindenki szeretne, ezért nagyon fontos, hogy a kopoltyúsok védelme érdekében a vízi sport szerelmesei is betartsák a halfogás szabályait, és segítsék a halőrök munkáját az illegális halfogókkal szemben.

Kovács Berta

A halőröknek hőkamerát is beszereztek – mutatja Donkó Péter titkár az eszközt

Fotó: Kovács Berta

– Megszigorítottuk a halak méretkorlátozását a halállomány védelme érdekében – számolt be róla Donkó Péter, a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének titkára.

– Ahhoz, hogy a horgászok számára is kedvező, a jogszabályban előírt halállomány tartósan fennmaradjon, minden évben bizonyos halmennyiséget telepítenünk kell.

– Emellett próbáljuk minél jobban védeni a meglévő állományt is, hogy ne a telepítettek aránya nőjön, hanem a természetes vízben őshonos, szaporodásra képes, nyilvánvalóan nagyobb vitalitással rendelkező halállomány maradjon fenn tartósan.

– Ennek érdekében a környező hasznosítóknál érvényben lévő korlátozásokat is felmérve, a ponty és a süllő fogható méretét 5 centiméterrel emeltük, így most 35 centimétertől foghatók.

– A Tiszán a harcsa horgászatát is megszigorítottuk, december elsejétől február utolsó napjáig nem lehet fogni, illetve ebben az időszakban az éjszakai horgászat is tilos, horgászbottal sem szabad a csónakban tartózkodni, továbbá a vertikális wobbleres horgászatot is korlátoztuk – hívta fel rá a figyelmet a titkár.

A szövetség 3149 hektáron gazdálkodik, ami nem csekély terület ahhoz, hogy hét főállású halőr éjjel-nappal minden zugát szemmel tarthassa.

A megyét három részre osztva figyelik a halőrök a vizek környékét, terepjáróval, csónakkal, GPS-szel is rendelkeznek. Sikerült éjjellátó készülékeket és hőkamerákat is beszerezniük, így rossz látási viszonyok mellett, vagy például bozótosba rejtőzve is észreveszik a parton rejtőzőket.

Halradarral pedig feltérképezhetik a mederben elhelyezett hálókat, varsákat. Planicska Ferenc halőrzési csoportvezető másfél éve vette át az ellenőrök irányítását, azóta számos engedély nélkül vagy tiltott módszerrel horgászót sikerült tetten érni.

Elmesélték, hogy például a tavaszi áradásnál négy alkalommal szedtek fel hálókat a kiöntött ártéri területekről. A múlt évben több száz méter hálót sikerült felszedniük, amiben megközelítőleg 400 ezer forint értékű halat találtak, ebből 60–70 kg kecsege volt – szerencsére sikerült élve visszaengedni őket a vízbe.

Többször is csíptek fülön olyan horgászt, akinél sokkal több hal volt a megengedett mennyiségnél – volt, aki huszonnégy kősüllőt is megtartott. Találtak botzsákban dugdosott halakat is.

A halőröknek hőkamerát is beszereztek – mutatja Donkó Péter titkár az eszközt
Fotó: Kovács Berta

Ősszel rekesztő hálós halfogókra csaptak le, két erdőbe menekülőt a halőrök tartóztattak fel, a harmadik társukat pedig autós üldözés után a segítségül hívott rendőrök tartóztatták le

December 30-án Nagykörűben egy gereblyéző csapat tizennégy harcsát és egy busát vitt ki a vízterületről. De idén februárban is lebukott már tiltott vermelő területen ténykedő horgász. A 2018-as év során 3 millió 540 ezer forint pénzbírságot szabtak ki az illetékes hatóságok a tetten ért renitens halfogókra.

Donkó Péter arra hívja fel a horgászok figyelmét, hogy jelezzék rögtön a fogási naplón lévő halőri számon, ha tiltott halfogást tapasztalnak.

A bejelentő anonim marad, senkinek nem adják ki az illető személyét. Szóljanak nyugodtan, hiszen az ő érdekük is, hogy segítsék megóvni a voltaképp nekik szánt halakat. A hal pedig nemzeti kincsünk, amit kötelességünk védeni.

Néha elfelejtik beírni a fogást

Planicska Ferenc elmondta, még mindig előfordul, hogy a horgászok nem megfelelően vezetik a fogási naplót.

– Olykor elfelejtik a fogást beírni, vagy a pontos időpontját, ez utóbbit ugyanis a régi naplóban nem kellett rögzíteni. Van, hogy a napot sem ikszelik be. Ezért mi figyelmeztetjük őket, ami sokaknak nem tetszik.

– De ezt írja elő a törvény, és ha rendszeresen ismétlődik, be lehet érte vonni az engedélyt – emelte ki a halőr, hozzátéve, olyan is megesik, hogy letagadják a fogást, miközben a hal ott mocorog a vödörben, vagy a megengedett két botnál többet használnak. De általánosságban az tapasztalható, hogy a horgászok egyre szabálykövetőbbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában