jászkunság

2019.03.25. 16:30

Hosszúnak ígérkezik a 96 vádlottal rendelkező megyei ügy tárgyalása

A Karcagi Járási Ügyészség három évvel ezelőtt, 2016. március 29-én, jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat, összesen kilencvenöt vádlottal szemben.

Mészáros Géza

Az ügyet – amelyről a Szolnoki Törvényszék sajtóosztályán érdeklődtünk – a Karcagi Járásbíróság tárgyalja.

A törvényszék arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy B. J.-t és kilencvennégy társát azzal vádolják, miszerint 2012 áprilisa és 2014 júliusa között, Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Csehországban, Svédországban, Svájcban és Olaszországban, csoportonként szerveződve, különböző autókölcsönző társaságok képviselőit megtévesztve, nagyobb (ötszázezer és ötmillió forint közötti) és jelentős (ötmillió és ötvenmillió forint közötti) értékű, úgynevezett prémium-kategóriás gépjárműveket béreltek, majd azokat az eltulajdonítás szándékával Magyarországon eladták.

A vádirat szerint a vádlottak több csoport tevékenységében is részt vettek, anyagi elszámolás mellett segítették egymás tevékenységét tolmács, kísérő biztosításával, és a gépjárművek értékesítésében történő közreműködéssel. Körültekintően megszervezett cselekményeiket a munkamegosztás jellemezte.

Az ügyet a Karcagi Járásbíróság leterheltsége miatt a Tiszafüredi Járásbíróság egy, az ügyre kirendelt bírája a Tiszafüredi Járásbíróságon tárgyalja.

Ám a Tiszafüredi Járásbíróságnak nincsen olyan tárgyalóterme, amely több mint 150 fő befogadására alkalmas volna, ezért az első, háromnapos tárgyalást, 2016. június 21-én, 28-án és 29-én kihelyezett helyszínen, a tiszafüredi Kovács Pál Művelődési Központban tartották.

A vádirat több mint 200 oldalas, a nyomozati iratok terjedelme meghaladja a 25 ezer oldalt. Az eljárásban a bírón, a jegyzőkönyvvezetőn és az ügyészen kívül kilencvenöt vádlott és ötvenhat védő vesz részt.

A fenti számok jól mutatják az ügy terjedelmét, és sejtetni engedik összetettségét. Az ügyben ez idáig hatvanhét tárgyalást tűztek ki, de csak negyvennyolcat tudtak megtartani.

A kitűzött tárgyalások csaknem harminc százaléka ugyanis azért nem volt megtartható, mert az arra idézett vádlott, védő vagy tanú, a szabályszerű idézés ellenére sem jelent meg a bíróságon.

A vád hetvenhárom tényállást (bűncselekményt) tartalmaz, melyeket a vádlottak a vádirat szerint, minden esetben többen együtt, gyakran más-más vádlott-társsal közösen hajtottak végre.

Ezért a bíróságnak a vádlottak jelentős részét többször is ki kell hallgatnia. Emellett az ügyészség több mint 30 tanú kihallgatását és több mint 50 tanú tanúvallomásának felolvasását indítványozta.

A bíróságnak az eljárás jelen szakaszában, a hetvenháromból fennmaradó huszonöt tényálláshoz kapcsolódóan, csaknem valamennyi vádlottat és 2 tanút kell kihallgatnia, és 8 tanú tanúvallomását kell felolvasnia. Várhatóan az idei évben nem kerül sor ítélethozatalra – informálta hírportálunkat a törvényszék sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában