KENDERES/BUDAPEST

2019.03.10. 10:30

Megmentettek egy kertet, díjat kaptak érte a kenderesi diákok

A legjobbak között végeztek a kenderi diákok a „Ments meg egy kertet” országos programban. A tanulók otthon is jól hasznosítják a kertészkedéssel megtanultakat.

Daróczi Erzsébet

A kenderesi diákok a budapesti díjátadón.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A kertészkedés értéket teremtő, szemléletformáló és környezettudatosságot erősítő szerepet játszik az emberek életében – jelentette ki László Tibor Zoltán, az agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a verseny minapi díjátadóján, Budapesten.

A 2016-ban útjára indított kezdeményezéssel a szaktárca és a „Magyarország legszebb konyhakertjei” verseny ötletgazdája, Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere azt szerette volna elérni, ha a felhagyott, nem gondozott kerteket a diákok megművelnék.

Tavaly országosan negyvenhat intézmény vállalt fel és gondozott idős emberekkel együtt konyhakertet. A díjátadón a példaértékű munkáért kategóriában vehetett át elismerést a Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

A tizenegyedikes gazda osztály tanulói, Hamar Nikolett, Pintér Béla, Kiss Tamás és Zsákai Krisztina a díjátadón bemutatták az általuk gondozott Sípos Gyuláné kertjét, melynek gondozásában Koczó Lilla, Dányi Orsolya, Nagy Vince, Nagy Máté, Nagy Imre Máté, Kalita Róbert, Barabás Ambrus és Kurucz Zsigmond is részt vett.

– Harmadik alkalommal csatlakoztunk a felhíváshoz, először referenciakertként is részt vettünk a versenyben – mondta hírportálunknak a díjátadó után Oros Balázs Lajos szakoktató. A gazda osztályosok a tanév során heti rendszerességgel voltak kint a nyolcszáz négyzetméteres kertben, ahol a borsótól, céklán, paprikán, paradicsomon át a sárgadinnyéig mindent megtermeltek.

A kenderesi diákok a budapesti díjátadón.
Fotó: Daróczi Erzsébet

Emellett metszették a gyümölcsfákat, megtanultak sövényt nyírni és virágos kertet is létrehoztak az udvaron. Munka közben szívesen vették a tanácsokat, hogy mit nem szabad egymás mellé vetni, vagy épp mi kell ahhoz, hogy a két növény elűzze egymásról a kártevőket mindenfajta vegyszer nélkül.

A kertben megtermelt több száz kilónyi termény egy része ott maradt a tulajdonosnál, a többit az iskola értékesítette. A szakoktatótól azt is megtudtuk, hogy jó tapasztalataik után a gazda osztályosok otthon is elkezdtek szüleikkel kertész­kedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában