Vélemény

2019.03.16. 08:27

Nem állhat folyamatosan mindenki háta mögött egy főnök

Egyre inkább odafigyelnek a munkáltatók a biztonsági szabályok betartására, hiszen saját, jól felfogott érdekük is ezt kívánja.

Kovács Berta

Verseny van, és nem tesz jót egy cég hírnevének, ha a munkaügyi hatóság „szállja meg” a telephelyet, vagy ha a dolgozók a rémes munkakörülményekről szóló beszámolókkal kürtölik tele a környéket.

Anyagilag is komolyan érinthet egy vállalkozást, ha balesetek miatt dőlnek ki munkatársak, hiszen manapság, a szakemberhiányos időkben, nem könnyű kisebb létszámú cégnél bárkit is helyettesíteni.

Ha a vezetőség gondos is, renitens munkavállalók azért mindig akadnak. Hiszen könnyebb belepiszkálni egy motorba, hátha beindul, mint meghibásodását szabályosan jelenteni.

Kényelmesebb védőszemüveg nélkül forgácsolni, míg saját kárán nem érzi valaki az ellenkezőjét, és egyszerűbb kesztyű nélkül nekiesni a munkának, mint a szünetben széthagyott másik párat megkeresni, vagy némi fejmosás ellenében újat kérni a raktárból.

És nem állhat folyamatosan mindenki háta mögött egy főnök.

Hányszor látunk azért még ma is olyan jeleneteket, mikor egy-egy építkezésen sisak nélkül mászkálnak a pallókon a magasban dolgozók!

Főként kisebb településeken gyakran látni, hogy a főnök távollétében szétdobált védőkesztyűk és egyéb eszközök hevernek a munkaterület mezsgyéjén, miközben a delikvens fél kézzel a szendvicsét markolva tesz úgy, mintha dolgozna.

Az sem valóságtól elrugaszkodott példa, mikor a szerelő áramtalanítás nélkül kezd matatni a készülékben, ami szikrát hányva hozza a frászt a körülötte állókra…

És még mindig sokan vannak olyanok, akik későn kapnak észbe, hogy jobb lett volna ügyelni a biztonságukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában