jászkunság

2019.04.16. 17:22

Végrehajtás: ez a különbség az inkasszó és a fizetésletiltás között

Olvasónk egyik nap azt tapasztalta, bankkártyájával többszöri próbálkozás után sem tud fizetni a boltban. Egyenlegét megnézve döbbenten vette észre, hogy a körülbelül 230 ezer forintból csak 70 ezer maradt a kártyáján, a többit átutalta a bankja egy végrehajtónak. Hogy mi volt az ügy előzménye, és mi a tanulsága, valamint mit tehet olvasónk ebben a helyzetben, ennek jártunk utána.

Molnár-Révész Erika

Horváth Péter pénzügyi tanácsadó szerint mindig reagálni kell az egyes pénzintézetek, illetve a végrehajtó megkereséseire

Fotó: Fodor Orsolya

Olvasónk, János tíz évvel ezelőtt kezes volt egy 500 ezer forintos, forint alapú hitelben. Egy ideig nem is keresték, csakhogy az adós és adóstárs nem fizetett, így rajta hajtják be most a tartozást, ami mindennel együtt immár 1 millió 200 ezer forintra hízott.

Bár tavaly ősszel felszólították, hogy behajtják az adósságot, az adósoktól ígéretet kapott, hogy rendezik a tartozást, így nem foglalkozott az üggyel. Hiba volt.

Inkasszót tettek a számlájára, fizetésének csaknem az egészét átutalta a bank a végrehajtónak.

– Százharmincháromezer forintot vittek el egyszerre – meséli szomorúan János. – Elismerem, hiába csak kezes voltam eredetileg, egy idő után én is ugyanolyan adóssá váltam, mint az adós és adóstárs. Fizetni is hajlandó vagyok.

– De nem értem, hogy miért nem csak a fizetésem 33 százalékát tiltották le. Ami maradt rajta, az a hetvenezer forint semmire nem elég a mai világban, teljesen ellehetetlenítenek! Miért élhettek az inkasszó jogával, holott én magánszemély vagyok? – kesereg a pórul járt férfi.

Horváth Péter pénzügyi tanácsadó szerint mindig reagálni kell az egyes pénzintézetek, illetve a végrehajtó megkereséseire
Fotó: Fodor Orsolya

– A letiltás közvetlenül a jövedelem ellen indul, az inkasszó pedig a bankszámla ellen, függetlenül attól, hogy honnan érkezik pénz – foglalja össze az érthetőség kedvéért a két behajtási mód közötti különbséget Horváth Péter, a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat munkatársa. Hangsúlyozza, a végrehajtónak jogában áll mind a két letiltási módot egyszerre alkalmazni.

– Inkasszó megindítására csak a végrehajtó jogosult. Végrehajtani elsősorban az adós béréből, illetve bankszámlájáról lehet, bírósági végzés alapján. Ez azt jelenti, hogy miután a munkáltató átutalta a bankszámlára – az esetleges letiltással csökkentet – fizetést, a bírósági végzés alapján az adós bankjának át kell utalnia a benyújtott inkasszó alapján a számlán lévő, és oda érkező pénzeket.

S hogy mit tehet a pórul járt adós ebben az esetben, illetve hogy védi-e valami a Jánoshoz hasonló átlagembereket az ilyen jellegű ellehetetlenítéstől?

– Jelen pillanatban annyit tehet, hogy megkeresi a végrehajtót, és vele egyeztethet az adósság megfizetésének módjáról, lehetőségeiről. Hogy ilyen ne forduljon elő, fontos a megelőzés, vagyis az, hogy minden megkeresést komolyan kell venni. Utólag ugyanis már nagyon nehéz bármit is tenni… – foglalja össze a szakember.

Mennyit vihetnek a számláról?

– Bár a végrehajtó mindkét behajtási móddal egyszerre élhet, a törvény szerint a mindenkori öregségi nyugdíjnak megfelelő összeget (jelenleg 28 500 forintot – a szerk.) nem lehet inkasszózni, és a mindenkori öregségi nyugdíj és annak négyszerese közötti részből is csak legfeljebb 50 százalékot kaphat meg a végrehajtó (42 750 forint).

– De a legkisebb öregségi nyugdíj két és félszeresének megfelelő összegnek, 71 250 forintnak így is maradnia kell a számlán – magyarázza Horváth Péter, a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat munkatársa.

Vagyis olvasónk, János esetében az a hetvenezer forint ezért maradhatott a számlán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában