KUNSZENTMÁRTON

2019.04.29. 10:30

Minden érdekli, ami tojással kapcsolatos

Minden, ami madár, minden, ami tojás! Katona Mihály madármegfigyelő otthona tele mindenféle szárnyas barátainkkal kapcsolatos relikviákkal, emlékekkel.

Joó Zsuzsa

Katona Mihály otthona tele van különlegességekkel

Fotó: Joó Zsuzsa

Madártollak, különféle tojások és azokkal kapcsolatos tárgyak serege díszíti a polcokat. Még régi-régi tojásszeletelő is rejtőzik valamelyik sarokban.

Katona Mihály hosszú évtizedek óta figyeli, óvja, védi a madarakat. A tojásokat pedig azért gyűjti, hogy főleg a gyermekeknek tartott előadásokon kézzelfoghatóan is bemutassa, mikből bújnak ki a fiókák. A tojásokat természetesen nem a fészkekből szedi ki az ornitológus, ezeket mind találja.

– A strucctojás a legnagyobb, nézze csak – adja a kezembe a valóban hatalmas üres tojást Misi bácsi. – A másik nagy méretű a bütykös hattyúé. Majd következik a fehér gólya, a lúd, a galamb, a fürj, végül a széncinege tojása – magyarázza.

Katona Mihály otthona tele van különlegességekkel
Fotó: Joó Zsuzsa

Legalább húsz-huszonöt fajta tojás sorakozik egymás mellett, némelyek gyönyörű színűek, különböző formájúak. Ez attól függ, az adott madár hol, milyen környezetben költ. Ha odúban, nem kell, hogy színes legyen, nem kell, hogy alkalmazkodjon a környezethez.

Katona Mihály elmondja, nem csak helybeli diákokat oktat, hanem még határon túliakat is. Az egyik legérdekesebb helyszín a névazonos Katona Mihály Alapiskola, mely a szlovákiai Búcson található, Komáromtól nem messze.

Misi bácsi több mint egy évtizede jár a szlovák iskolába. Csapatával rendszeresen vezet megfigyelő túrákat a környéken, újabb és újabb madárfajok után kutatva.

A Felvidéken és a Tiszazugban szerzett új információkat, adatokat az ornitológus rendszeresen lejegyzi, melyek egy részéből könyvek is születtek már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában