KARCAG

2019.04.05. 18:45

Permetező drónokat mutattak be az agrárfórumon

Agrárfórumot tartott pénteken a permetező drónokról a megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Daróczi Erzsébet

Kovács Sándor (balra) köszöntötte a megjelenteket

Fotó: Daróczi Erzsébet

— Amikor a 60-as évek végén kezdtem a pályám, a repülőgépes technológia volt az átütő megoldás. Két emberöltő telt el azóta, s ma itt vagyunk egy modern, versenyképes technológiát bemutató előadáson.

— A biztonságot tekintve a gazdatársak a drónokkal a gyakorlatban is hatékonyan tudnak majd dolgozni — mondta köszöntőjében Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint egy gazdának illik azokat a régi eszközöket – pl. kasza – is jól kezelni, amit apáink, nagyapáink kezeltek, de illik a számítógépet, a GPS-t és a drónokat is.

A 21. században fejlődik a gazdaság, a mezőgazdaság, s a gyerekek, akik régen kukoricacsuhé babával játszottak, ma már laptoppal, számítógéppel drónokat reptetnek. Tehát változik a világ, változnak az emberek, de egy dolog nem változik: a természet törvényei, hogy a magot el kell ültetni, kell eső, víz, napfény.

Kovács Sándor (balra) és Hubai Imre Csaba is köszöntötte a megjelenteket
Fotó: Daróczi Erzsébet

— A természet törvényeit ma sem tudjuk és nem is szabad megszegni, de minden modern eszközt, lehetőséget meg kell ragadni, ami a hatékonyabb mezőgazdasághoz szükséges — fogalmazott a képviselő.

— A mai előadások minden szempontból már a jövőt mutatják be. A drónos permetezéshez miniszter úr elkezdte kidolgoztatni a szabályozást, megkértük az EU-tól az engedélyeztetést, s ha minden sikerül, jövőre már ezekkel a drónokkal lehet permetezni Karcagon is – ígérte Negrutz Ágoston Miklós miniszteri megbízott.

A gyakorlatban is bemutatták a drón működését
Fotó: Daróczi Erzsébet

Ezután dr. Zalai Mihály, a Szent István Egyetem egyetemi adjunktusa szólt a permetező drónokról, melyet Udvarhelyi Csaba kiemelt importőr mutatott be előbb szóban, majd a Karcagi Kutatóintézet tábláiban gyakorlatban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában