jászkunság

2019.04.03. 18:45

Tömlőt gurítottak, sugárral lőttek célba a diákok

A katasztrófavédelem idén is megrendezi felmenő rendszerű ifjúsági versenyét az általános- és középiskolások számára. A legfőbb cél, hogy a gyermekek szórakozva tágíthassák tudásukat saját és környezetük biztonságának megóvásával kapcsolatosan.

katasztrófavédelem

Forrás: JNSZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A verseny három fordulóból áll: a kirendeltségi megmérettetéseken a legjobb csapatok jutnak be a megyei fordulóba, ahonnan szintén az aranyérmes egység jut tovább az országos döntőbe, amelyet Budapesten rendeznek meg.

A szolnoki katasztrófavédelmi kirendeltség által szervezett szerdai versenyen tizenkilenc, egyenként négyfős csapat mutatta meg elméleti és gyakorlati tudását. A fiatalok egy tesztlapot töltöttek ki, majd a különböző állomásokon a katasztrófavédelem szakterületeivel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk.

Fotó: JNSZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kiderült, hogy a fiatalok milyen jól tudnak tömlőt gurítani és sugárral célba lőni, hogyan tudnak végrehajtani egy elzárkóztatást, vagy mennyire ügyesek nyúlgát-építésben. Emellett közúti ADR és polgári védelmi ismereteiket is próbára tették ezen a napon, de a rendőrség állomásán logikai képességükre is szükség volt.

Ezeken túl egy akadálypálya is várt rájuk: síléccel kellett egy szlalompályán végigmenniük, majd kámzsát húzni és hordágyon végigvinni egy sérültet egy előre kijelölt útvonalon. Természetesen a lehető legrövidebb időn belül.

Fotó: JNSZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szolnoki katasztrófavédelmi kirendeltség által szervezett területi verseny végeredménye:

Általános iskola

1. Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola és AMI (Besenyszög)

2. Damjanich János Általános Iskola I. számú csapata (Zagyvarékas)

3. Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola és AMI (Tiszasüly)

Középiskola

1. Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium (Törökszentmiklós)

2. Varga Katalin Gimnázium (Szolnok)

3. Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola (Szolnok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában