Videó+Galériák

2019.05.11. 15:16

A közlekedési kultúrát javítanák Szolnokon

Hagyományteremtő céllal rendezték meg Szolnokon a közlekedési kultúra napját. Kerékpár-regisztrálási lehetőség, virtuális tájékozódási pálya és motoros kaszkadőrbe­mutató is várta a látogatókat.

Szabó Lilla Laura/Szoljon.hu

Mercedes-Benz Conecto autóbuszokat adtak át péntek délután Szolnokon.

Fotó: Csabai István

Országosan már korábban is volt példa hasonlóra, a megyeszékhelyen a tegnapi volt az első alkalom. A szervezők különböző helyszíneken, ingyenesen látogatható programokkal készültek. A fő témák az egyes közlekedési eszközök és szabályok köré szerveződtek. A Hild téren interaktív foglakozásokon vehettek részt a látogatók.

A területen több szervezet standja változatos feladatokat, játékokat kínált. A polgárőrségnél a rendszámfelismerő rendszert, valamint egy polgárőr kerékpárt és robogót tekinthettek meg az érdeklődők.

A Ritmika Sportegyesület a különleges, elektromos, önegyensúlyozó eszközt, a segway-t mutatta be, valamint használati szabályairól mesélt. A Magyar Vöröskereszt standjánál a defibrillátor működésével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Emellett újraélesztési bemutatót is láthattak.

A rendőrség szintén hasznos játékokkal, foglalkozásokkal várta a látogatókat. A legkisebbek számára mini KRESZ-pályát alakítottak ki. A nagyobbak részegszemüveges akadályon tesztelhették érzékeiket.

A nagy népszerűségnek örvendő bikesafe programon pedig a tulajdonosoknak lehetőségük volt beregisztrálni kerékpárjaikat az országos nyilvántartó rendszerbe.

A Pelikán parkolóban egész nap járműbemutatókat tartottak. Egyebek mellett mentő-, tűzoltó- és rendőrautókat tekinthettek meg közelről az érdeklődők. Látványos előadásokból sem volt hiány. Szőlősi Péter (Pepe) motoros kaszkadőr bemutatóját nagy érdeklődés övezte.

A VOKE Csomóponti Művelődési Központban közlekedésbiztonsági előadást tartottak szakmai vezetők részére. A MÁV-állomás 1-es vágány melletti salakos pálya és füves terület, valamint a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola teherportája kerékpáros ügyességi pályának adott otthont.

Emellett vasúti járművek és autóbuszok bemutatóját is megtekinthették az érdeklődők. A virtuális tájékozódási pályán okostelefonok segítségével haladhattak végig a résztvevők.

A Jubileum téri autóbusz-állomáson pedig új autóbuszflottát is átadtak

Uti Csaba Mihály a KMKK vezérigazgatója többek között arról is beszélt, hogy a helyi járatok esetében utoljára kilenc éve volt lehetőség új autóbuszok vásárlására. Elmondása szerint a beszerzéséhez nagy segítséget nyújtott a kormány autóbusz beszerzési stratégiája.

Szalay Ferenc polgármester úr hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a tömegközlekedés a város életében és az új buszok ezt hivatottak még jobbá tenni. Beszéde végén szót ejtett még a leendő vasúti és-buszpályaudvar felújításról is.

Hasznos információkat adtak

– Az időjárás szerencsére mellénk állt, sokan érdeklődtek a programok iránt. Bízom benne, hogy hasznos információkkal, élményekkel mélyíthettük az érdeklődők ismereteit a közlekedéssel és annak szabályaival kapcsolatban – fogalmazott Ecseki-Kolonics Eufrozina, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában