TISZA-TÓ

2019.05.11. 20:00

A tavalyi rekordévet is lekörözheti idén a Tisza-tó

Míg a tavaszi hónapokban a mezőgazdaságnak a csapadékhiány okozott gondot, addig a turizmusban éppen erre volt szükség. Korán megjelentek a turisták a Tisza-tó körül, már áprilisban sok csónaktúra indult a kikötőkből. A szolgáltatók optimista hangulatban várják a nyári főszezont.

Ujvári László

A Szabics kikötő személyzete már készen áll a vendégek fogadására

Fotó: Ujvári László

Közismert, hogy a Tisza-tó körül az időjárástól függ, mikor indul a szezon, mikor jelennek meg az első turisták. A május-június általában az osztálykirándulások és csapatépítő események, táborok időszaka, az iskolai tanév végeztével pedig megjelennek a családok is.

Idén tavasszal az időjárásra nem lehetett panasz, áprilisban sokszor húsz fok felé kúszott a hőmérő higanyszála a Közép-Tisza-vidéken. Ennek elsősorban a turizmus szereplői, konkrétabban a szolgáltatók és szállásadók örülhettek.

– Már húsvétkor nagyon jó idő volt, sokan látogatták a kikötőt és a két tanösvényünket. Jól sikerült a hosszú hétvége – mesélte Szabics Gábor, a tiszafüred-örvényi Szabics Kikötő és Szabadidőpart munkatársa.

A csónakos túrák iránt ilyenkor is nagy az érdeklődés, a horgászok pedig egyre többen vannak ezekben a hetekben. Készülnek a nagyobb csoportok, osztálykirándulások és egyéb táborozók fogadására, alig lehet már ilyenkor szállást találni.

– Forgalmas időszak következik, innentől egészen augusztus végéig. Osztályok, családok, baráti társaságok, kerékpárosok. Újdonság, hogy egyre több amatőr természetfotós jelentkezik és érdeklődik – tudtuk meg. Ennek apropóján ősszel új fotóslest alakítottak ki az egyik tanösvényen.

A Szabics kikötő személyzete már készen áll a vendégek fogadására
Fotó: Ujvári László

A kereslet növekedése miatt folyamatos fejlesztésre van szükség, hogy lépést tudjanak tartani az igényekkel. Önerőből alakítottak ki egy új medencés kikötőt, melynek köszönhetően még több hajót és csónakot tudnak fogadni idén. Emellett elvégezték a szükséges karbantartási munkálatokat a tanösvényeken. Mondhatni, felkészülten várják a szezont.

A szállásadók egyetértenek abban, hogy egy igazán jó nyár elé néznek. Év elejétől kezdve folyamatosan teltek meg a nyári hónapok. Van olyan hely, ahol már márciusban elkelt minden szállás júliusra, augusztusra.

– Az előfoglalások alapján úgy tűnik, a tavalyinál is jobb évünk lesz. Már az októberi időszakunk is közel telt házas, köszönhetően a horgászoknak – magyarázta Nagy Krisztián, az Albatrosz Kemping és Kikötő tulajdonos-vezetője.

Bár az egyre növekvő keresletet még elbírja a térség szálláskínálata, egyértelművé vált, hogy folyamatos kapacitásbővítésre van szükség. A szállásadók többsége a komfortos, színvonalas apartmanos elhelyezés felé mozdult el.

– Minden évben többen érdeklődnek szállás iránt, így kénytelenek vagyunk bővíteni és terjeszkedni – jegyezte meg. Az elmúlt időszakban összesen huszonöt fő elszállásolására alkalmas apartmant építettek a kikötő mellé. Ezzel jelentősen, két-három családdal, baráti társasággal nőtt az egy időben fogadható vendégek száma.

Egyszerre több turisztikai beruházás zajlik a Tisza-tó bölcsőjének számító Kiskörén. Heteken belül átadják a város új kikötőjét, így várhatóan megduplázódik a hajóállomás befogadóképessége. A Magyar Turisztikai Ügynökség százmillió forintos támogatásából pedig megújul a szabad vizű strand.

– A strandfejlesztés érezhetően magasabb színvonalat garantál majd az idelátogatóknak – mondta hírportálunknak Baloghné Szilágyi Tünde, a kiskörei Tourinform Iroda vezetője.

Az előzetes foglalások alapján bizonyos napokra már kitették a megtelt táblát a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban. Lesz olyan, mikor harminc csoport érkezik majd egyetlen nap alatt. Másik eset, mikor egy egész különvonat érkezik majd Poroszlóra, hiszen egy hatszáz fős csoport „fut be” a centrumba.

– Szerencsére nem látjuk semmi jelét annak, hogy nagy változás következne be a felénk megnyilvánuló érdeklődésben, sőt, idén április 30-ig 16,6 százalékkal több vendég érkezett hozzánk, mint a tavalyi rekordévben – vázolta Kiss János, a Tisza-tavi Ökocentrum igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában