Jászkunság

2019.05.07. 13:45

Betegségeket is megelőzhet az ivartalanító műtét

Az utcán kóborló kutyák száma ugrásszerűen megnövekszik a szaporodási időszakban. Ráadásul a nem kívánatos almokat is gyakran a sorsukra hagyják. Pedig mindez megelőzhető lenne az ivartalanítással.

Szabó Lilla Laura

A Szolnok Városi Állatotthonban csak ivartalanított állatokat adnak örökbe - mondja Tarpai Enikő főmunkatárs

Fotó: Csabai István

A tavasz az állatvilág számára is megújulást jelent. Az ösztönök és hormonok parancsát pedig a házi kedvencek ugyanúgy követik, mint vadon élő társaik.

A gazdák igyekeznek megakadályozni a „véletlen baleseteket”. Ám soha nem szabad alábecsülni az állatok leleményességét.

Pontosan ezért, a legtöbb tulajdonos még a lehetőségét sem hagyja meg egy nem kívánt násznak. Amint a fiatal állatok elérik a megfelelő kort, ivartalanítási műtéten esnek át.

Ez ma már rutinbeavatkozásnak számít, amely minimális kockázattal jár. Sokan gondolják úgy, hogy az ivartalanítás az egészségre is pozitív hatással van.

– Nyafi nevű kandúr macskánkat másfél éves korában ivartalanítottuk. Kinti-benti tartású cica, bár ideje nagy részét a házban tölti. Többek között ez volt a döntésünk egyik oka.

– Lassan tízéves lesz, de nem csavarog, nem jelöl, sokkal nyugodtabb, kiegyensú­lyozottabb. Az egészsége is teljesen rendben van – meséli a tiszaföldvári Borosné Márti.

A Szolnok Városi Állatotthonban csak ivartalanított állatokat adnak örökbe – mondja Tarpai Enikő főmunkatárs
Fotó: Csabai István

Mások abban hisznek, hogy nem szerencsés beleavat­kozni a természetes folyamatokba. Ezért inkább nagyobb energiát fektetnek a kedvencek őrzésébe a szaporodási időszakban.

– A kilencéves német juhászunk nincs ivartalanítva. Mivel szerettünk volna neki almot, élete során kétszer voltak kölykei. Egyébként biztonságos kerítés védi a kertet, ahol tartjuk.

– Szerencsére a környékünkön nem kóborolnak más kutyák, tüzeléskor sem kell féltenünk. A hallása már nem az igazi, de ettől eltekintve teljesen egészséges – vallja kedvencükről a szolnoki Egei Erzsébet.

Dr. Bana Péter szolnoki állatorvos szerint az ivartalanítás több szempontból is igen hasznos, általában ajánlják a gazdáknak.

– A nem kívánatos szaporulat megelőzése mellett több előnye is van. A szuka kutyák esetében például a méhgyulladás kockázatát csökkenti.

– Könnyen felborulhat a hormonrendszere azoknak az egyedeknek, amelyek tüzelnek, ám nem lesznek vemhesek. Ez vezet a későbbi kellemetlen problémákhoz.

– A kan kutyáknál pedig nagyjából 6–7 éves korban jöhetnek elő prosztatagondok, rosszabb esetben heredaganat. A beavat­kozással mindez nagy sikerrel elkerülhető.

A gazdás állatok persze csak az érem egyik oldalát képviselik. A nyári és késő őszi időszakban sajnos megsokszorozódik az utcára kihajított, főleg kölyök kutyák száma.

Azok az állatok, melyek nem kerülnek megmentőkhöz vagy állatvédő szervezetekhez, szabadon kóborolva próbálnak túlélni. Már, ha sikerül nekik. A helyzet sokszor elszomorító.

Az elvadult, netán falkába tömörült ebek félelmet keltenek az emberekben, befogásuk nehézkes. Éppen ezért a sikeresen befogott egyedek esetében nem is kérdés az ivartalanítás.

Tarpai Enikő, a Szolnok Városi Állatotthon főmunkatársa is hangsúlyozza ennek jelentőségét.

– A nem kívánt szaporulat megelőzésének legbiztosabb módja az ivartalanítás. Ráadásul jelentősen csökkenti a későbbi daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

– Akadnak olyan tulajdonosok, akik saját állataik számára szeretnének kölyköket, ám azzal sajnos nem számolnak, hogy milyen nehéz jó gazdát, otthont találni a kicsiknek.

– Sajnos sok „elajándékozott” példány kerül hozzánk, gyakran borzalmas állapotban. Egy almot mindig alaposan át kell gondolni! Mi pedig csak úgy adunk örökbe négylábút, hogy rendelkezik a megfelelő oltásokkal, csippel, valamint átesett a műtéten.

Több dologtól függ az ár

A beavatkozás költségei az állat fajtájától, méretétől és nemétől függően eltérőek. Ez a nőstény macskáknál jellemzően 12 ezer, a kandúroknál 8 ezer forint.

A kan kutyák estében 15–20 ezer forint között változik. A szukáknál nagyjából 18 és 27 ezer forint közötti összeggel számolhatnak a gazdák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában