Múltidéző

2019.05.05. 15:13

Magányosan maradt Dr. Gettler Dezső szolnoki lakóháza

A Magyar utcában a banképület mögötti parkoló bejárata mellett áll egy szürke falú emeletes épület. Eredetileg valószínűleg vidámabb kinézete lehetett, mivel néhai gazdája tehetős ember, tervezője pedig neves építész volt.

Szathmáry István

A múlt szigeteként áll környezetében a Gettler-ház

Fotó: Mészáros János

A házat dr. Gettler Dezső ügyvéd emeltette 1914-ben, közvetlenül az első világégés kezdete előtt. Lakásként és egyben irodaként szolgálta gazdáját, amíg ő feleségével és rokonaival együtt áldozatul nem esett a következő háború pusztításának.

A megyei levéltárban található iratok szerint az ügyvéd 1913. május 28-án nyújtotta be a városhoz Magyar utca 2632 sz. alatti telkére építési engedély kérelmét.

Tervezőnek neves építészt, Zrumeczky Dezsőt kért fel, a munkálatok kivitelezője Nagy József nagyszalontai építőmester volt. A lakhatási engedélyt egy évre rá, 1914. május 20-án kapta meg dr. Gettler Dezső.

A múlt szigeteként áll környezetében a Gettler-ház
Fotó: Mészáros János

A házat eredetileg valamivel nagyobbra tervezték a megvalósult formánál, de közben három szobával csökkentették a méretét. A zömök L-alakot formázó, Kós Károly épületeinek hangulatát visszatükröző házban a fürdőszobán, mellékhelyiségeken, kamrákon és konyhákon, cselédszobákon kívül a földszinten öt, az emeleten hat szoba volt.

Szemmel láthatóan több generáció közös fedél alatt éléséhez készült. Az emeleten volt az ügyvéd dolgozószobája, irodája és fogadóhelyisége. Padlásán mosókonyhát alakítottak ki, pincéjében fa- és szénraktárt, továbbá a központi fűtés kazánházát helyezték el.

Szobáiba kényelmes széles, kétszárnyú ajtók szolgáltak, vagyis szemmel láthatóan igényes épületnek készült. Utcai homlokzatán az emelet egy része zárt erkélyként ugrik ki a fal síkjából. Alatta található az utcai bejárat.

Lépcsőháza az udvar felől van, szintén egy bejárattal. Egykori udvarára belépve az első emeleten szép, fából készült erkély ötlik a szemünkbe. Udvarát, és a mellette levő épületet azóta elvitte a környékén történt átalakítás, a múlt magányos szigeteként áll az azóta épült házak és a parkoló között.

Tulajdonosai Bojtos Gábor főlevéltáros kutatásai szerint 1944. június 29-én haltak meg Auschwitzban a vészkorszak áldozataiként. Az ügyvéd 64, felesége 52 éves volt.

Egy férjezett lányuk volt, aki az iratok tanúsága szerint túlélte a háborút és Budapesten lakott. Házuk azóta többször gazdát cserélt, de rendületlenül áll szinte felismerhetetlenül megváltozott környezetében.

Egy fiatalon kettétört építészpálya

Zrumeczky Dezső építész és grafikus Inárcspusztán született 1883-ban elszegényedett nemesi családban és 1917-ben Budapesten hunyt el 33 évesen a háborúban szerzett betegségében.

A tanulás mellett dolgozva szerzett 1907-ben mérnöki diplomát a budapesti Műegyetemen. Kós Károllyal dolgozott együtt, akivel Kalotaszegen gyűjtött ismeretanyag felhasználásával alkották meg önálló, népi ihletésű stílusukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában