Szolnok

2019.05.05. 11:26

Egyre több halláskárosodással született gyereken segíthetnek

A halláskárosodást általában az idősödő emberek problémájának tekintik. Ugyanakkor vannak, akik veleszületetten, már újszülöttkortól kezdve így élnek. Erről a betegségről, illetve a ma már nagy lehetőséggel kecsegtető gyógyítási módjairól beszélgettünk dr. Szabó Károly főorvossal, aki a napokban vett részt egy, a gyermekek hallásproblémáival foglalkozó konferencián.

Szathmáry István

Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Ma már az esetek többségében csaknem teljes hallásrehabilitációt tudunk elérni a korán, csecsemőkorban felismert, halláskárosodással született gyermekeknél – kezdte beszélgetésünket a főorvos.

Tájékoztatása szerint a több mint 25 éve rendelkezésre álló és folyamatosan fejlődő terápiás lehetőségekkel az ő esetükben is elérhető, hogy iskolás korukra a hallássérült gyerekek kiváló beszédértéssel rendelkezzenek. Ez meghatározó fontosságú ahhoz, hogy egészséges gyermektársaik közé beilleszkedve, teljes értékű életet élhessenek.

Ma hazánkban évente nyolcvanöt-kilencvenezer gyermek születik, s körülbelül 3–4 ezrelékük jön világra hallássérüléssel, vagy teljes hallásvesztéssel. E magzati károsodás lehetséges okaiként genetikai adottságokat, illetve olyan magzati ártalmakat sorolt fel a szakember, mint az édesanya várandóság alatti gyógyszerszedése, vagy bizonyos vírusbetegségek, mint a cytomegalo vírus és a rubeola.

A statisztikai adatok szerint ugyanakkor mértéke nem változik, az ilyen problémával születettek aránya évek óta hasonló számot mutat. Az okok után elérkeztünk a gyógyítás lehetőségeihez, amiről biztató információkat osztott meg velünk beszélgetőpartnerünk.

– A magyar egészségügy európai összehasonlításban is kiváló ebből a szempontból. Földrészünkön a komplex csecsemőkori hallásszűrést ötödik, hatodik országként vezettük be, s a hallás-rehabilitációban szintén jó eredményeink vannak.

– Magyarországon 1991-től történik olyan rendszeres, objektív, tehát a gyermek közreműködését nem igénylő újszülöttkori hallásszűrés, ami 2015 óta már kötelező is.

Ami azt jelenti, hogy 95–100 százalékos az így szűrt gyermekek aránya.

– Ennek köszönhetően egészen korán, az optimális egyéves, vagy akár féléves korban már el lehet kezdeni a hallásjavítást, aminek többféle módja van. A hagyományos, már hat hónapos kortól fülbe helyezhető eszközök mellett vannak olyan műtéti eljárások is, melyek elsősorban a teljes halláskieséssel született gyermekeken segítenek és ezeket a társadalombiztosítás is befogadta és finanszírozza.

– Ez a rendszer a társadalombiztosítási és orvostechnikai fejlődés révén nálunk az utóbbi húsz évben alakult ki. Így az implantált gyerekek beszédkészsége is megfelelően fejlődhet és visszaállhat a hallásuk.

– Évente körülbelül ötven gyermek válhat így hallóvá a teljes süketségből. Ellenben azokkal a halmozottan problémás gyermekekkel, akiknek nemcsak hallás-, hanem látás-, illetve mozgássérülése is van, továbbra is elsősorban gyógypedagógusok foglalkoznak, és nem kerülhetnek általános tanintézményekbe.

– Őket az erre szakosodott szakápolói és orvosi ellátást nyújtó speciális tanintézetben tudják fogadni. Ezenkívül a kórházon kívüli ellátásban is nagyon jó a helyzet, mert létezik egy kiválóan képzett, diplomás szakemberekből álló védőnői, szurdopedagógiai és szakasszisztensi hálózatunk, amelynek feladatai között az életkorhoz kötött kötelező szűrésekben a hallásvizsgálat is szerepel.

Ma már az esetek többségében csaknem teljes hallásrehabilitációt tudunk elérni, mondja dr. Szabó Károly főorvos
Fotó: Beküldött fotó

– Folynak olyan kísérletek, hogy a méhben, genetikai vizsgálatokkal ki lehessen szűrni a halláskárosodást, de ennek még nincs a világon elterjedt gyakorlata.

A beszélgetés zárásaként röviden érintettünk egy másik olyan területet is, amiről szintén szó esett a konferencián, a gyors gyó­gyulást ígérő csodaszerek témáját.

– A laikus megítélés szerint is kétfajta ellátás van. Az egyik, amit a társadalombiztosítás támogat, és ami teljeskörűen és az orvosi szakma szabályai szerint érhető el. Ezek az eljárások mindenki számára hozzáférhetőek.

– A kereskedelmi célzatú hallás-, vagy egyéb érzékszervi javulást igénylő technikákban számos olyan eljárásforma van, csodaolajok és pirulák, mágneses eljárások, besugárzások, amik a betegek megtévesztésével anyagi előnyöket céloznak meg.

– Ennek megfelelően velük kapcsolatban fenntartással kell viseltetni bárkinek, aki így akarja megoldani a problémáját. Egyelőre nincsenek csodamódszerek, így velük kapcsolatban orvosi szakmai szempontból fenntartásokat fogalmazok meg.

Névjegy:

Dr. Szabó Károly fül-orr ­gégész, gyermekgyógyász, gyermek-fül-orr-gégész és audiológus főorvos. Korábban a szolnoki MÁV Kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozott, jelenleg a karcagi Kátai Gábor Kórházban és a mezőtúri kórházban dolgozik. Nős, két gyermeke van. A Szolnoki Református Egyház gondnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában