Törökszentmiklós

2019.05.11. 11:19

Elrendelték a trafikos támadó letartóztatását

Másfél hete minden előzmény nélkül ütött le két embert egy miklósi dohányboltban, korábban egy fiatalembert bántalmazott, szintén brutálisan. A feltehetően drog hatása alatt álló A. Alex csütörtökön lopott autókkal menekült a rendőrök elől, ezért egy darabig most biztos rács mögött marad. A trafikos támadás országosan is nagy port kavart.

Molnár-Révész Erika

A gyanúsított (balra) előzetes letartóztatásáról másodfokon a törvényszék dönt.

Fotó: Csabai István

Megbilincselt kezében vécépapírt szorongatott, ezzel törölgette könnyeit a Szolnoki Járásbíróságon pénteken A. Alex. A korábban a helyi dohányboltban verekedő 22 éves törökszentmiklósi férfit előző nap fogták el a rendőrök.

– A törökszentmiklósi rendőrök csütörtök délben a város egyik utcáján intézkedni akartak A. Alex helyi lakossal szemben. Amikor azonban a férfi meglátta a távolból érkező járőrautót, elfutott.

– A közeli sportpályánál beszállt egy nyitott személyautóba, amit a benne hagyott kulccsal beindított, majd elhajtott. Egészen Karcagig jutott, ahol hátrahagyva a járművet, hasonló módszerrel elkötött egy kisteherautót.

– A menekülésnek azonban még mindig nem volt vége, nem sokkal később már stoppal akarta elhagyni a várost. A karcagi rendőrök célirányos ellenőrzésén azonban fennakadt, így nem sokkal délután fél négy után sikerült elfogni – tájékoztatta hírportálunkat Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A férfival szemben a rendőrség eljárást indított autólopás miatt. Mivel testi sértés megalapozott gyanúja miatt többször volt már dolga a hatóságokkal, őrizetbe vették, és a rendőrség indítványozta előzetes letartóztatását. Nem először.

Akkor is megtették, amikor A. Alex május harmadikán mindenféle előzmény nélkül egy miklósi dohányboltban súlyosan bántalmazott két embert. Hiába. Az ügyészség akkor nem tett indítványt a bíróságon A. Alex előzetes letartóztatásra. Hetvenkét óra után kiengedték.

– A Szolnoki Járási Ügyészség nem látott törvényi okot a súlyos testi sértés bűntettét és garázdaság vétségét elkövető gyanúsított letartóztatására, ezért nem indítványozták azt – ismertette az ügyészség álláspontját Balázsné dr. Busku Terézia, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A gyanúsított (balra) előzetes letartóztatásáról másodfokon a törvényszék dönt.
Fotó: Csabai István

– Az ügyészség figyelemmel volt arra is, hogy felmerült, a gyanúsított a cselekményét kórós elmeállapotban követte el, ezért a gyanúsított elmebeli állapotát igazságügyi orvos szakértőnek kell majd az eljárás során megvizsgálnia. Ugyanakkor indítványoztak egy enyhébb kényszerintézkedést, mégpedig nyomkövető viseletét – tette hozzá a szóvivő.

A nyomkövető felhelyezését tárgyaló ülésre vitték volna be a rendőrök A. Alexet csütörtökön, de mivel megszökött a hatóság elől, és az eljárás alatt újabb bűncselekményt követett el, ezúttal indítványozta az ügyészség az előzetes letartóztatást, melyet a bíróság pénteken elrendelt.

A végzés nem végleges. A gyanúsított és védője enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében fellebbezett, így a kérdésben a Szolnoki Törvényszék, mint másodfokú bíróság dönt majd.

Mindenkit megdöbbentett a támadás híre

Törökszentmiklóson felkavarta az állóvizet a trafikos támadás. A brutális cselekményről szóló videó kikerült az internetre is, így országos szinten is nagy felháborodást váltott ki. Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke bejelentette, szövetségeseikkel közösen május 21-én erődemonstrációt tart pártja és a Betyársereg Törökszentmiklóson.

– Félelmetes, hogy valaki odamegy egy másik emberhez, és csak úgy lecsapja, de akkor sem örülök az erődemonstrációnak! Hogy még jobban összeugrasszák az embereket? Nem kell nekünk, hogy itt a végén verekedés és még nagyobb baj legyen! Hagyjanak mindet békén úgy, ahogy vagyunk! – mondta határozottan a törökszentmiklósi Nagy Imréné.

– A drogprobléma az alapja mindennek, egy felvonulás nem oldja meg a helyzetet, sőt, olaj lenne a tűzre. A felvonulók hazamennek, de mi itt maradunk – csóválja a fejét egy helyi nyugdíjas, Piroska néni.

– Azt, hogy mi lenne a megoldás, nem tudom, de nem vagyok biztos benne, hogy erre a felvonulás lenne a legjobb mód, igazából nem tudom, mit gondoljak erről – szabadkozik a Fáy-lakótelepen élő Mészáros Sándorné. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Markót Imre polgármestert is.

– Városunkban nincs olyan szintű ellentét romák és magyarok között, hogy szükség lenne erődemonstrációra. Ugyanúgy, mint minden helyi lakos, mélységesen felháborodtam és megdöbbentem a trafikos eset kapcsán.

A férfi ellen autólopás miatt is indítottak eljárást.
Fotó: police.hu

– Maga a cselekmény is, hogy valaki bódult állapotban két ártatlan embert leütött, ugyanakkor mindezt úgy tette, hogy mintegy négy héttel korábban szintén egy ártatlan és gyanútlan fiatalembert a nyílt utcán hasonló módon megtámadott.

– A felháborodásunk azért ekkora, mert a rendőrség ugyan azonnal elfogta és elzárta, kezdeményezte az előzetes letartóztatását, de az ügyész ezt nem hagyta helyben. Toroczkai polgármester úrnak pedig először tájékozódnia kellett volna, mielőtt bármit is bejelent. Akár személyesen, nálam is.

– Sajnos ebből a helyi esetből úgy látszik, mindenki a saját politikai hasznát is be akarja söpörni, így a Betyárseregen keresztül a Mi Hazánk Mozgalom is. Egy ilyen akció a megfélemlítésen keresztül éppen ezt okozná. Azt gondolom, ha bárki is demonstrálni akar, azt az ügyészségnél tegye – mondta az esetről a polgármester.

– Teljességgel felháborít az eset, hogy egy bűnöző idegeneket támadott meg és vert össze Törökszentmiklóson – fejtette ki véleményét az ügyben a térség országgyűlési képviselője is. Boldog István szerint szigorúbban kellene eljárni, hogy hasonló eset ne történhessen meg.

Ugyanakkor hangsúlyozta, a felvonulás erre a problémára semmiképp sem jelenthet megoldást. A kialakult helyzetet ugyanis a megfelelő hatósági fellépéssel, a törvényes keretek figyelembevételével kell rendezni.

– Ha jól értesültem, a fiatalember tudatmódosító szerek hatása alatt követte el a cselekményeket. Úgy vélem, biztosan vannak olyan esetek, amikor az erődemonstrációnak van értelme, ez a mostani azonban egyáltalán nem ilyen – fogalmazott.

Több tragédia történt már az olcsó drog miatt

2016 januárjában Törökszentmiklósról három fiatal férfit és két kismamát szállítottak életveszélyes állapotban kórházba új pszichoaktív szerek fogyasztása miatt. 2017 februárjában pedig ismét három törökszentmiklósi fiatalember került súlyos állapotban az intenzívre, miután ismeretlen kábítószert fogyasztottak.

A második eset után a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények alakulásáról kérdeztük dr. Urbán Zoltán ezredest, megyei rendőrfőkapitányt.

A menekülő A. Alexet végül a karcagi rendőröknek sikerült elfogniuk.

– A kábítószerpiac átalakult. Az új típusú pszichoaktív szereket a fogyasztó közvetlenül meg tudja rendelni, gyakran interneten keresztül, akár anonim módon, így tulajdonképpen már nincs is szükség terjesztőre.

– A klasszikus terjesztői hálózat eltűnőben van. Éppen ezért jóval nehezebb, bonyolultabb az új típusú kábítószerek felderítése. A miklósi esetek egyértelműen rávilágítanak arra, hogy ezek az újfajta pszichoaktív anyagok olyannyira olcsóak, hogy a legális alkohol helyett sok esetben ezekhez a szerekhez nyúlnak, ha ki akarnak kapcsolódni – hangsúlyozta a rendőrfőkapitány.

Létrehozzák az egyeztető fórumot

Markót Imre polgármester elismerte, ahogy egyéb településeken a különböző típusú drogok Törökszentmiklós utcáin is jelen vannak, jövő héten új kezdeményezés indul a drogprobléma kezelésére.

– Speciálisan azok a pszichoaktív szerek, amelyek nem minősülnek ugyan kábítószernek, mégis hatásukat tekintve olykor súlyosabb következményeket is okoz a fogyasztásuk, mint valamelyik hagyományos kábítószernek, és olcsóak.

– A most történt esettől függetlenül is előkészítés alatt áll egy városi kábítószerügyi egyeztető fórum létrehozása, melybe minden olyan helyi hatósági, egészségügyi, oktatás-nevelési intézményt, illetve hasonló célkitűzésekért dolgozó civil szervezetet bevonunk, aki munkájával tud tenni a kábítószer-fogyasztás visszaszorításában.

– Elsődleges hangsúly a megelőzésen van, de fontos, hogy valós és átfogó képet is kapjunk ezen a szervezeten keresztül a kábítószerek tényleges jelenlétéről is. A szervezet alakuló ülését a jövő héten fogja tartani.

– A megyében vannak olyan települések, amelyeken ez az úgynevezett KEF már működik, ilyen például Szolnok és Jászberény. De tudomásom szerint a Belügyminisztérium is fontos stratégia célként kezeli a KEF-ek települési szintű létrehozását, működtetését – tette hozzá a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában