jászberény

2019.05.14. 19:45

Érdekes játékkiállítás nyílt a Jász Múzeumban

„A csutkaökörtől a Legóvárig – a nagyszülők és unokák játékai” címmel nyílt kiállítás.

Régi játékokkal ismerkedhetnek a gyerekek.

Fotó: Gémesi Balázs

A csutkaökör hajdan szinte minden paraszti családban élő kisgyermek első játéka volt. Hortiné dr. Bathó Edit, a múzeum igazgatója a tárlat megnyitóján elmondta, hogy 1988-ban volt az első játékkiállítás az intézményben, melynek akkoriban nagy sikere volt, és ezt, a mindannyiunk szívéhez közel álló témát ismét feldolgozták.

A kiállítás a tizenkilencedik század végétől a huszadik század végéig eltelt időszak házilag készített, illetve bolti gyermekjátékainak változatos és színes skáláját mutatja be. A csont- és csutkajátékoktól kezdve a legóig látható a játékok formai és technikai átalakulása.

A tárlatot dr. Nagy Veronika, a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe. Mint mondta, a játék kitűnő kommunikációs eszköz generációk között, személyiségfejlesztő és élményközpontú, fontos szerepet játszik a gyermek szocializációjában.

– A játék az adott korszak gazdasági és társadalmi változásait is magába sűríti, és kitűnő eszköze a felnőtt világban zajló folyamatok megismerésének – tette hozzá dr. Nagy Veronika.

Régi játékokkal ismerkedhetnek a gyerekek.
Fotó: Gémesi Balázs

A megnyitón közreműködtek a Barkócza Gyermek Táncegyüttes tagjai, akik a gyermek- és körjátékok régi hangulatát idézték fel. A tárlaton látható valamennyi játék gyűjtési helye a Jászság, azonban származásuk, készítésük nem minden esetben köti őket a térséghez.

A bemutatott játékok zömmel a Jász Múzeum gyűjteményéből valók, de magánszemélyek is jelentkeztek és sok tárgyat kölcsönadtak. A különleges tárlat jövő március 30-ig tekinthető meg a múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában