JÁSZKUNSÁG

2019.05.03. 13:54

Már 50 megyei háziorvos csatlakozott a vastagbélszűrő programhoz

Tavaly nyár végén jelentette be Kásler Miklós miniszter, hogy hazai és uniós forrásból országos vastagbélszűrő program indul, mely az ötven és hetven év közötti lakosságot érinti. Egy szolnoki olvasónk az iránt érdeklődött, hogy megyénkben mikor kezdődik, és hogyan lehet részt venni az ingyenes szűrésen. Ennek jártunk utána.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztrációfotó

– A férjemmel tavaly hallottunk a vastagbélszűrés fontosságáról, ezért örültünk meg, amikor bejelentették, hogy elindul egy erre irányuló program. A részleteket viszont azóta sem tudjuk, pedig szeretnénk részt venni a vizsgálaton – érdeklődött hírportálunknál egy szolnoki nyugdíjas hölgy.

– Idén tavasztól már a megyében is elindult a Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezésében a komplex népegészségügyi szűrések program részeként a vastagbélszűrés – válaszolta a kérdésre dr. Seress Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet gasztroenterológus főorvosa.

Hangsúlyozta, ebben a szűrőprogramban azok a háziorvosok vehetnek részt, akik erre előzetesen jelentkeztek, és vállalták az ezzel kapcsolatos teendőket. A megyében összesen ötven háziorvos csatlakozott.

A vastagbélszűrő programban azok az ötven és hetven év közötti lakosok érintettek, akik erről postai úton központi értesítést kapnak. Ezzel a papírral kell jelentkezni a háziorvosnál. A szűrővizsgálat lényegében arra irányul, hogy a páciens székletmintájából kimutatható-e vér.

– Amennyiben az eredmény nem egyértelműen negatív, vastagbéltükrözéses ultrahangvizsgálatra van szükség, melyet a Hetényi Géza Kórház Gasztroenterológiai Laboratóriumában végzünk el, háziorvosi előjegyzés alapján. Amennyiben szervi eltérést találunk, egyes kisebb beavatkozásokat – például polip eltávolítását – azonnal el is végzünk. Amennyiben súlyosabb betegségről, például daganatról van szó, intézkedünk a beteg további, soron kívüli célzott ellátásáról – mondta a szűrés utáni további teendőkkel kapcsolatban dr. Seress Zoltán.

A főorvos hangsúlyozta, aki nem került bele a programba, de problémát észlel, a háziorvoson keresztül kérheti a székletvérvizsgálatot és szükség esetén a vastagbéltükrözéses ultrahangvizsgálatot is.

Az országos vastagbélszűrő program előreláthatóan 2020. június 30-ig tart.

Életet menthet a korai vizsgálat

Hazánkban különösen súlyos a probléma, a vastag- és végbélrák a második leggyakoribb daganatos betegség, és második a daganatok okozta halálozások között. Ez az arány az egyik legmagasabb az Európai Unióban. Évente mintegy kilenc, tíz és fél ezer új vastagbél- és végbéldaganatos esetet regisztrálnak. A megbetegedések száma ötvenéves kor felett kezd el emelkedni, ezért ez a leginkább veszélyeztetett korosztály.

– Itt is beigazolódik a régi mondás, hogy a kis bajon sokkal könnyebben lehet segíteni, mint a nagyon. Sajnos a kisebb „bélszemölcsök” az idő múlásával egyre nagyobb valószínűséggel tudnak daganattá fejlődni, ezért fontos a megelőzés, hogy menjünk elé az esetleges bajnak – tanácsolja dr. Seress Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában