SZOLNOK

2019.05.30. 19:00

Még a költési időszak előtt verték le a fecskefészkeket

Több felháborodott olvasónk is megkereste a Szoljon.hu-t azzal, hogy a Széchenyi körút 129. szám alatti orvosi rendelő felújításánál leverik a fecskefészkeket. A témával kapcsolatban dr. Nemes Gábor, a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának vezetője tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a helyszínen.

Czakó Nóra

Forrás: Olvasói fotó/Facebook

Elmondta, hogy tavaly keresték meg a természetvédelmi hatóságot egy egészségügyi intézmény felújítása kapcsán, tekintve, hogy védett állatok, molnárfecskék fészkei találhatók a homlokzaton. Ilyen esetben pedig csak a természetvédelmi engedély birtokában végezhető bármilyen felújítás, karbantartás.

– Kollégáink megnézték a helyszínt, és azzal a feltétellel adták ki még tavaly ezt az engedélyt, hogy a költési időszak előtt távolítsák el a fészkeket, utána pedig madárriasztó szalagok kihelyezésével ügyeljenek arra, hogy a fecskék ne térjenek vissza – mondta dr. Nemes Gábor.

– Többször ellenőriztük a kivitelezést, és azt tapasztaltuk, hogy az engedélyben foglaltak szerint jártak el. A fészkeket egy kivételével eltávolították, és kértük, hogy annál az egynél ne állítsanak fel állványokat, az a fészek maradjon meg, hogy itt költhessenek a fecskék.

– Hasonló esetekben ugyanígy járunk el. A rendelő felújítása során egyetlenegy fióka, illetve madár sem pusztult el, mivel nem fészkeltek – hangsúlyozta a főosztályvezető.

Fotó: Olvasói fotó/Facebook

Horváth István, a kivitelezést végző cég ügyvezetője hozzátette, hogy a megmaradt egy fészek környékét teljes egészében kihagyják a felújításból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában