SZOLNOK

2019.05.26. 16:30

Megkezdődött a lépcsősor helyreállítása

Megújul a Tiszai hajósok terén álló első világháborús emlékmű a felújítására nyert támogatásnak köszönhetően.

Mészáros Géza

A szobornál a napokban kezdődtek meg a munkák

Fotó: Hartai Gergely

Az ez évi februári közgyűlésen a képviselők megszavazták az emlékmű felújítására és saját forrás biztosítására vonatkozó előterjesztést. A szerint a helyi önkormányzat két és fél millió forint támogatásban részesült a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól.

A szükséges munkálatok elvégzéshez, valamint a szoborhoz vezető lépcső felújításához a város további másfél millió forint összegben vállalta az önerő biztosítását. A lépcsősor renoválásának munkálatait a napokban megkezdte a megbízott kivitelező.

A szobor állapotát vizsgáló kőszobrász-restaurátor javasolta a műtárgy víztaszító felületkezelését, erre hamarosan sor kerül, a helyreállítás ez év harmadik negyedévében befejeződik.

A szobornál a napokban kezdődtek meg a munkák
Fotó: Hartai Gergely

A szoboregyüttes megvalósítása a múlt század elején kezdődött. A Verseghy Ferenc Könyvtár archívuma szerint „A Nagy háború” után a város anyagi helyzete csak 1920-as évek közepén tette lehetővé, hogy emlékmű felállításába fogjon. 1924-ben alakult meg a Hősi Emlék Szoborbizottság, amely a három felkért szobrász: Kisfaludy Stróbl Zsigmond, Sidló Ferenc és Szentgyörgyi István (1842–1931) tervei közül választották ki a megvalósítandó emlékművet.

A bizottság döntését követően, Szentgyörgyi István szobrászművész alkotását 1926. október 10-én avatták fel az első világháborúban elesett szolnoki katonák tiszteletére. Az emlékmű eredetileg a belvárosban, az egykori Tisza István tér (ma Hősök tere) parkjában kapott helyet.

A második világháborút követően, 1945 májusában itt állították fel a szovjet hősi emlékművet, amely eltakarta a magyar Hősök szobrát. Ekkor költöztették át az emlékművet mai helyére, a Tiszai hajósok terére. Az emlékmű első jelentősebb, látványosabb felújítására 1965-ben került sor.

Akkor magasították a felépítményt és fehér márvánnyal vonták be. Idén az emlékműhöz vezető, elöregedett lépcsősort újítják meg, illetve a szobron állagmegóvást végeznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában