SZOLNOK

2019.05.30. 14:00

Munkahelyeket is teremtenének a háztartásgazdaságok fejlesztésével

Az ország tíz településének nyolcvanegy háztartása csatlakozott a CoSIE elnevezésű programhoz – mondta Nagyné Varga Ilona, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Esély Közalapítványának igazgatója a szerdán kezdődő találkozó megnyitóján.

P. Pusztai Nóra

Többek között Kunszentmárton, Kőtelek, Besenyszög, Tiszaörs és Jászladány háztartásgazdaságai olyan tevékenységet találtak ki maguknak, ami megélhetést biztosít számukra. A projekt lényege, hogy innovatív ötletekkel, szakmai tanácsokkal és közös együtt munkálkodással munkahelyet teremtsenek és a családok önellátóvá váljanak.

Dr. Juhász Imre, a Szociális Földprogramok és Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnöke hozzátette, hogy a jelen kezdeményezés a korábbi földprogramokat kiegészítve lehetővé teszi például, hogy a vidéken élők saját hasznukra konyhakerti növényeket neveljenek vagy kisállatot tartsanak.

A három éven át tartó CoSIE program legfontosabb eleme a tapasztalatcsere, egymás segítése és a közösségépítés. A résztvevők szakmai tudást kapva megismerhetik egyebek között az eszközbeszerzés folyamatát is.

Más tevékenységek mellett például egy jászladányi család keltetőt épített és megalapozta azt, hogy később akár őstermelővé válhasson.

– Nincs két egyforma ötlet, ugyanis itt az alulról induló kezdeményezéseket támogatják. A már működő tevékenységek önálló terveinek fejlesztése mellett teljesen új elképzelések kidolgozásához nyújtanak segítséget a program során ismeretek bővítésével és anyagilag is – emelte ki Nagyné Varga Ilona, majd hozzátette, minden településről helyi koordinátorokat vontak be.

Ők közvetlenül követik, támogatják, motiválják a bevont családok háztartásgazdasági tevékenységét.

A szerdén kezdődő rendezvényen a projekt résztvevői és koordinátorai előadásokat hallgathattak a közös munka első tapasztalatairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában