ELISMERÉS

2019.05.06. 11:28

Remekeltek a szolnoki verseghys diákok

A Verseghy Ferenc Gimnázium könyvtárában köszöntötték azt a tíz diákot, akik az iskolából az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjébe jutottak. Az elismerő, kedves szavak mellett ajándékcsomagot is átadott Pogány Gyula, az intézmény igazgatója a tanulóknak a minap.

P. Pusztai Nóra

Pogány Gyula igazgató az iskola könyvtárában köszöntötte a kiváló teljesítményt nyújtó diákokat

Fotó: Csabai István

Az előző évekhez hasonlóan idén is kiemelkedően teljesítettek a Verseghy Ferenc Gimnázium tanulói az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV). A többfordulós próbatételen a magyarországi középiskolák utolsó két évfolyamainak tanulói vehetnek részt.

A döntőbe jutott tíz diák közül mindössze ketten végzősök, a többiek jövőre újra indulhatnak a megméretésen. Pogány Gyula, az iskola igazgatója ajándékcsomaggal köszöntötte a tehetséges fiatalokat.

– Magyarból és történelemből évek óta kimagasló teljesítményt nyújtanak az iskola diákjai – mondta az igazgató, aki hozzátette, idén olyan tárgyakból is sikerült eredményt elérni, amiből öt-tíz éve nem volt verseghys a döntőben.

Például angol nyelvből Bozsó Csanád kilencedik helyen végzett (felkészítő tanárai: Kormosné Dózsa Erzsébet és Bozsik Lászlóné). A tizenkettedikes fiú egyetemre készül, de fő hivatásának a zenélést választja.

Történelemből Kota Johanna második, magyar irodalomból Kóródi Petra negyedik, Tóth Emese hetedik, Lefor Petra tizenegyedik helyezést ért el.

Pogány Gyula igazgató az iskola könyvtárában köszöntötte a kiváló teljesítményt nyújtó diákokat
Fotó: Csabai István

Baráth Márta, a lányok felkészítő tanára elmondta, ezt a versenyt már kilencediktől kezdve kemény munka és tanulás előzi meg.

– Szeptemberben ötvenoldalanként kezdtük átismételni és összefoglalni a négy év anyagát – mesélte a tizenegyedikes Kóródi Petra, aki a magyar mellett a földrajzot és a matekot is kedveli, így még nem döntötte el, hogy milyen irányban tanul tovább.

A humán mellett reál és természettudományi tárgyak­ból is voltak a döntőben verseghys diákok.

A fizikához hasonlóan a biológia döntő fordulóján is inkább gyakorlati jellegű feladatokat kaptak a versenyzők, például metszetkészítést vagy növényhatározást – mondta Borosné Szlávik Mária földrajz–biológia szakos tanár.

Hozzátette, hogy a felkészülés ideje alatt végigcsinálták a korábbi évek versenyfeladatait, hogy gyakoroljanak és ráérezzenek a gyerekek a kísérletek elvégzésének folyamatára. A megtanult tananyag, a logikus gondolkodás és a tantárgyak közötti kapcsolatok felismerése vezeti sikerre a diákot – emelte ki a tanárnő.

Gyuricskó István huszonhatodik, Bányi Kristóf harminckilencedik helyezést ért el biológiából, szerintük az OKTV segít felkészülni az érettségire, mert fontos átismételni a korábbi évek anyagait is. Mindketten tizenegyedikesek, jövőre más tantárgyban is szeretnék kipróbálni magukat.

Markó Bernadett mezőgazdasági mérnöknek készül, végzősként neki a továbbtanulásnál is jól jön a döntőbe jutással szerzett pluszpont.

Hónapokig készültek a versenyre

Akadt a diákok közt olyan, aki két tantárgyból is remek eredményt ért el. Baráth László fizikából és informatikából is részt vett az OKTV-n.

Felkészítő tanárával, Lapu Bélával fizikai feladatmegoldásokkal, mérésekkel és jegy­zőkönyvek szerkesztésével hónapokon át készültek a verseny­re. Informatikából Tekse Mariann segítette Lacit, aki jövőre újra elindul a versenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában