Szolnok

2019.05.16. 11:30

Sem azbeszt-, sem ólomtartalmú ivóvíztől nem kell tartanunk

Az országos sajtóban többször felbukkant a hír, miszerint a régi, főleg 1945 előtt épült lakóházakban levő ólom vízvezetékek miatt magas lehet az ivóvíz ólomtartalma. Több vélekedés szerint a szintén korábban beépített azbeszttartalmú eternit gerincvezetékek is egészségkárosítóak lehetnek. A problémával megkerestük a polgármesteri hivatalt, ahonnan Pókász Endre szóvivő útján megnyugtató választ kaptunk az ügyben.

Szathmáry István

Napjaink egyik legfontosabb természeti kincse a tiszta ivóvíz.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával egyeztetve, a víziközmű-szolgáltató 2013-tól kezdődően a jogszabályi előíráshoz képest száz százalékkal több ólomvizsgálatot végez. Ez a hatóság által jóváhagyott éves vízvizsgálati ütemterv alapján máig minden településen megtörténik – válaszolta kérdésünkre Pókász Endre.

A szóvivő tájékoztatása szerint a mérési eredmények 2011 óta egyetlen egyszer sem mutattak ki határérték-túllépést az ólomtartalom terén. Ezenkívül a szolgáltató felülvizsgálta az olyan intézmények, mint bölcsődék, óvodák és iskolák környezetében a vezetékek anyagát.

Ennek alapján előterjesztette a tulajdonosnak, a szolnoki önkormányzatnak, hogy mely ivóvíz-bekötővezetékek cseréjét látja indokoltnak. Ezt követően a tulajdonos megrendelte a bekötővezetékek cseréjét, melyet a víziközmű-szolgáltató teljesített is.

Arra a kérdésre is megnyugtató választ kaptunk, hogy ez az ivóvíz-ellenőrzés a jövőben sem ér véget. A VCSM Zrt. Szolnok víziközmű-szolgáltató a teljes üzemeltetési területén tovább folytatja az emelt ólomtartalom mérést, addig, amíg a rendszer bármely pontján fellelhető ólomanyagú vezeték.

Miután arról is érdeklődtünk, hogy más, jelen esetben azbeszttartalmú eternitcsövek találhatóak-e a rendszerben, pontos, százalékos adatokat kaptunk. Ezek szerint a jelenlegi szolnoki gerincvezetéknek hatvanegy százaléka áll az egykor nagyon népszerűnek számító azbesztcement csövekből, harmincöt százaléka műanyag, s mindösszesen két-két százaléka öntöttvas, illetve acél anyagú.

Napjaink egyik legfontosabb természeti kincse a tiszta ivóvíz.
Forrás: Shutterstock

Az összes vízhálózati vezeték mennyiséghez képest elenyésző mennyiségű az ólomvezetékek aránya. A tájékoztatás szerint az azbesztcement csőanyag a szállított közegre, így a vízminőségre nem gyakorol negatív hatást. Az azbeszt nem oldódik vízben, az egészségre gyakorolt hatását a szálló por tekintetében mutatták ki.

Vízminőségi tájékozódási lehetőségek

A lakosságnak és a gyerekintézményeknek lehetőségük van a saját csapvizük ólomtartalmának bevizsgáltatására a „Nyitott Laboratórium” elnevezésű program keretein belül. Az ivóvíz ólomtartalmának mérésével a programban részt vevő Jász-Nagykun Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatalát vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központot lehet keresni.

A programmal kapcsolatban az alábbi linkeken lehet még bővebben tájékozódni: efop180.antsz.hu, illetve www.biztonsagiadatlap.hu/kemiai-biztonsag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában