abádszalók

2019.06.29. 16:47

A kerékpáros békenagykövet ismét csatlakozott a megemlékezéshez

Ismét a Tisza-tó-parti kisvárosba érkezett Zelei József kerékpáros békenagykövet. Ez volt a harmadik alkalom, hogy csatlakozott a város első világháborús megemlékezéséhez.

Ujvári László

Idén egy, Tiszaabád és Tiszaszalók egységét jelképező plasztikát adtak át Zelei Józsefnek (balra)

Fotó: Ujvári László

Június 26-án délelőtt kisebb tömeg gyűlt össze az Abádszalók belvárosában található első világháborús emlékműnél. A település számára évről évre különleges alkalmat jelent a megemlékezés. A Nagy Háború első hősi halottja egy abádszalóki fiatalember, Kovács Pál honvéd volt.

– A szarajevói merénylet után mindössze egy hónappal, 1914. július 28-án történt az első fegyveres konfliktus Szerbia és az Osztrák–Magyar Monarchia között – idézte fel beszédében Balogh Gyula polgármester.

– Kutatások bizonyították, hogy ennek az első áldozata egy abádszalóki katona volt, a Jászkun 68. Gyalogezred 11. századának 2. szakasza kötelékében szolgálatot teljesítő Kovács Pál – ismertette a részleteket.

Idén egy, Tiszaabád és Tiszaszalók egységét jelképező plasztikát adtak át Zelei Józsefnek (balra)
Fotó: Ujvári László

Kirendelték őket a Száván átívelő, Zimonynál található vasúti híd védelmére. Július 29-én hajnalban tűzharcba keveredtek a hidat felrobbantó szerb egységekkel. Mikor másik bajtársával lőszerutánpótlásért küldték, Kovács Pál végzetes fejlövést kapott, azonnal meghalt. Gyakorlatilag ezzel a fegyveres incidenssel vette kezdetét az első világháború.

Tavaly a városháza parkjában egy fát ültettek el a béke jegyében, és Zelei József egy kis zsák földet vitt Kovács Pál abádszalóki szobrától a zimonyi temetőbe. Idén egy, Tiszaabád és Tiszaszalók egységét jelképező plasztikát küldtek a béke kerékpáros nagykövetével a zimonyi polgármesternek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában